Výstava v Deštné v Orlických horách

2. - 27. 9. 2024
Výstava v Deštné v Orlických horách

Srdečně vás zveme na výstavu České ceny za architekturu

Česká komora architektů spolu s Centrem architektury Královéhradeckého kraje představují výstavu věnovanou stavbám nominovaným v posledních osmi letech na Českou cenu za architekturu. Tato akce se pořádá od roku 2016 a postupně se etablovala v nejprestižnější architektonickou soutěž v České republice. Mezinárodní porota složená z renomovaných architektek a architektů každoročně vybírá z několika stovek přihlášených děl. Již samotná nominace je prestižním uznáním výjimečné kvality realizované stavby. Právě dokončená realizace je podmínkou účasti v soutěži, všechny prezentované stavby tak na území našeho kraje fyzicky existují.

Zatímco první polovina 20. století proměnila naše města a obce zejména prostřednictvím funkcionalistického myšlení a 70. a 80. léta jsou typická především komplikovaným odkazem brutalizmu, polistopadová éra takovýto jasně definovaný, jednotící a dobře identifikovatelný styl postrádá. Prostředí, kde se odehrávají naše životy, se sice nadále zásadně proměňuje, mnohdy se však zdá, že převažuje hlavně technická, infrastrukturní výstavba či objekty, jejichž podobu utváří spíše krátkodobá užitkovost spojená se snahou o redukci nákladů.

Cílem výstavy je ukázat, že i v současné době vznikají stavby, které mají vysokou architektonickou a urbanistickou kvalitu a že jich není zase tak málo. Divák může spolu s námi hledat, v čem ona kvalita spočívá, co znamená jedinečnost, krása ale i vztah dané stavby k jejímu okolí. Jak se propojuje provozní účelnost s elegancí. Co všechny nominované stavby spojuje a zda lze nalézt společné tvarosloví, které by třeba s odstupem dokázalo současnou architekturu stylisticky lépe uchopit.

Největším cílem této výstavy však má být inspirace pro soukromé a veřejné investory. Každá výstavba je náročná, proces přípravy komplikovaný, splnění zákonných předpisů a norem obtížné. Je však třeba si uvědomit, že se jedná o investice, které tu s námi budou další desítky nebo i stovky leta a které budou zásadně ovlivňovat mnohem širší prostředí než jen pozemek, na kterém se stavba nachází. A že důraz na kvalitu, krásu a jedinečnost se vyplatí. Nejen kvůli zisku prestižního ocenění, ale zejména proto, že hotové dílo je mimořádně trvanlivou vizitkou investora s velkým dopadem na svět kolem.

Těšíme se na vás!

Kde: náves před kostelem sv. Máří Magdalény, Deštné v Orlických horách

Kdy: 2.–27. 9. 2024

Zpět na seznam akcí >
2024 CENA 2024 CENA 2024 CENA
CENA 2024 CENA 2024 CENA 2024