Aktuality

Ústecký kraj má svého adepta v letošních nominacích na Českou cenu za architekturu

Česká komora architektů v lednu 2019 vyhlásila 4. ročník České ceny za architekturu (ČCA). Architekti do ní přihlásili 186 realizací. Sedmičlenná mezinárodní odborná porota do užšího výběru nominovala 34 děl, ze kterých v listopadu 2019 vzejdou finalisté a držitel historicky čtvrté České ceny za architekturu. Ústecký kraj v soutěži reprezentuje Rekonstrukce pavilonu A v Lounech od architekta Ondřeje Tučka.

 

Stejně jako v předchozích ročnících byla většina nominovaných děl dokončena v loňském roce (26). Jejich typologie je různorodá. Silné zastoupení mají, jak bývá zvykem, projekty pro bydlení, ať už soukromé, určené pro rekreaci nebo hromadné. V letošním roce vzrostl počet přihlášených realizací veřejných prostranství, což se projevilo také u nominovaných děl.

 

Zda letos nominovaná realizace nacházejících se v Ústeckém kraji osloví porotce natolik, že se zařadí mezi finalisty, bude jasné 14. listopadu 2019 na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín v Praze, kde bude vyhlášen vítěz a finalisté. Na akci budou rovněž zveřejněny výsledky ocenění za výjimečný počinceny partnerů. Předcházet bude pečlivý výběr poroty, která se s  realizacemi seznámí přímo v terénu.

 

 

Realizace v Ústeckém kraji

foto_Viktor Tuček

Rekonstrukce pavilonu A 

Lokalita: Louny

Autor: Ondřej Tuček

Spoluautorka: Jana Kusbachová

 

Jedná se o dobře dochovaný příklad moderní architektury mladého sebevědomého státu a zároveň o ukázku stavitelského umění za použití subtilní monolitické konstrukce až antických proporcí. Principem návrhu bylo zejména posílení a obnovení původních kvalit budovy – proto byly odstraněny všechny nepůvodní dostavby a konstrukce. Namísto nich bylo obnoveno původní panoramatické okno do kavárny, nově umožňující přístup na terasu nad vstupní arkádou s nově instalovaným zábradlím, instalován nový výtah a kompletně přebudována dispozice zázemí návštěvníků v přízemí a kavárny v patře. Veškeré vnitřní i vnější povrchy byly obnoveny a byly vyměněny veškeré výplně otvorů za repliky původních. Na část stropů byly namontovány podhledové desky pro zlepšení doby dozvuku, ze stejného důvodu byla celá zadní stěna sálu obložena akustickou sendvičovou předstěnou s dřevěnými latěmi. Vnitřní instalace byly kompletně vyměněny. Kavárna v patře je nově srdcem domu, s terasou, nabízející výhled do celého parku. Pro případy kulturních a společenských akcí je ale vybaven i hlavní sál, pro který byly vyrobeny na míru mobilní prvky mobiliáře jako šatní a cateringové pulty a také pojízdné paravány pro příležitostné členění prostoru a zároveň pro instalaci výstav. Autoři rekonstrukce v návrhu kladli velký důraz na nový systém umělého osvětlení. Sál je proto vybaven systémem kulových svítidel dvou velikostí, rozdělených do 5 samostatně ovládaných okruhů včetně stmívání. Obě venkovní terasy jsou osazeny zemními svítidly, dotvářejícími atmosféru po setmění.

 

 

Seznam všech nominovaných staveb naleznete zde.