Přihlášená díla 2020

SOA architekti

Elementary school Amos for Psary and Dolni Jircany

Office
SOA architekti
Václavské nám. 23, Praha
www.s-o-a.cz
Autor
Ing. arch. Ondřej Píhrt, Ing. Štefan Šulek, Ing. arch. Ondřej Laciga
Coauthors
Ing. arch. Pavel Směták, Ing. arch. Irena Vojtová, Ing. arch. Tereza Březovská
Address
Psáry
Středočeský kraj
Project started
02/2014
Realisation finished
2019
Project overview
The building is set into a mellow slope and completes an urban axis connecting the public space in front of the school with the village square undergoing a revitalisation. Serving children in both Psáry and the neighbouring settlement of Dolní Jirčany, the school campus consists of a series of discrete buildings, which largely share a unified aesthetic of white walls, gabled roofs and wide, light-embracing windows. Balancing the dimensions and form of traditional Czech rural architecture with a contemporary cleanness, these structures house classrooms and administration offices. They are built using a reinforced concrete structure, with sand limestone bricks for the interior and exterior walls. A pair of these are connected with a lower, flat-roofed building containing shared areas such as the canteen and gymnasiums, which is cladded with larch slats in contrast to the other compliments. The double-height canteen, which functions as the campus’ core, can be transformed into an auditorium by connecting it to an adjacent gym, while an outdoor terrace extends teaching space into the grounds. The building is also used for afterschool activities and as community center which is well reflected in the quality of common spaces. The design aims to create a ‘learning landscape,’ focusing on natural light, fluidity and areas suited for different levels of privacy. Clusters of two to three classrooms are connected to central halls and can house multiple teaching concepts. Walls with writable and magnetic surfaces allow children to manipulate the building’s design. Each cluster has its own color identity and access to outdoor space. Wood is a perennial feature, in roof grids, wall and facade cladding, window sills and built-in furniture. Alongside visual motifs based on children’s’ drawings, it gives the school a domestic warmth. The building is designed as passive house. An extended rain water accumulation system is installed using the water for irrigation and toilet flushing.
Česky
Map