Přihlášená díla 2020

Studio Arc s.r.o.

Zahradní restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích

Kancelář
Studio Arc s.r.o.
Kupkova 796/20, 103 00 Praha 10
www.arc.cz
Autor
akad. arch. Oldřich Hozman
Spoluautoři
Kateřina Horáčková, řešení zeleně, Adála Kubíčková, řešení zeleně
Adresa
Průhonice, 252 43
Zahájení projektu
052012
Dokončení realizace
2015
Popis projektu
Projekt zahradní restaurace navazuje svojí filosofií na výletní zahradní restaurace první Československé republiky. V pojetí gastronomie je také inspirován dobou ještě starší – obdobím „Babičky“ Boženy Němcové. Přáním provozovatele bylo nabídnout hostům tradiční venkovskou českou kuchyni. Součástí koncepce je jedlá zahrada s altány. Rostliny, byliny a plody stromů a keřů se používají v průběhu roku v kuchyni restaurace. Hlavní myšlenkou bylo, aby hosté seděli venku v altánech obklopeni živou vitální zahradou. Zahradní altány organických tvarů jsou z ohýbaného dřeva. Malé altány mají vypouklé střechy pokryté měděným plechem. Velký altán má zelenou střechu pokrytou rozchodníky a mechy. Cílem bylo vytvořit nad hlavami hostů a okolo nich příjemné duševně ochraňující tvary. Proto jsou altány zaoblené a mají dřevěné klenby. Větší vzdálenosti mezi altány vytváří intimní zákoutí. Kompozice rozmístění zahradních staveb a charakter cestiček a výsadby byla navržena participativním způsobem v modelu. Společné práce se účastnil budoucí provozovatel a dvě zahradnice, které potom zahradu vysazovali. Zahrada je navržena citlivě na základě principů permakultury. V meziprostorech mezi altány je několik volných zatravněných ploch, kde je možné si objednat rozložení deky a jídlo formou pikniku. Plocha zahrady obsahuje také několik zákoutí pro hry dětí. Zahrada je v otvírací době volně přístupná obyvatelům z okolí. Záměrem bylo volný pozemek nezastavět, ale vytvořit ekologicky pojatou plochu. Jednou z jejích vlastností je například zadržet vláhu a vodu v příměstské krajině. Projekt zahradní restaurace je součástí většího projektu Centra tělesné terapie, který na zahradu navazuje. V přízemí zrekonstruovaného objektu je umístěna kuchyně pro zahradní restauraci.
Mapa