Přihlášená díla 2020

1:1 lab • FA ČVUT

Stožár s výhledem

Kancelář
1:1 lab • FA ČVUT
Ústav navrhování II, Fakulta architektury ČVUT, Thákurova 9, Praha 6
www.1-1lab.cz
Autoři
Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk, Kristýna Rejsková
Spoluautoři
Tereza Čechová, Adam Hofman, Filip Hutera, Lenka Lenčéšová, Jana Sedlická, Sylvie Tesková, Kryštof Vicherek, Anna Vopařilová
Spolupracovník
František Denk
Adresa
Libčice nad Vltavou
Zahájení projektu
02/2019
Dokončení realizace
2019
Popis projektu
Stožár s výhledem je drobná intervence v krajině. Nachází se v Libčicích nad Vltavou, v místě budoucího parku Na Cihelce. Je iniciačním bodem, zásahem, který má vybudit aktivitu a pozvednout význam místa, prvním stavebním počinem v území, které se má v budoucnu ze zanedbaného místa změnit na park. Inspirací byl věhlas libčických cihlářů, kteří se kromě výroby cihel specializovali na výstavbu továrenských komínů, kterých v Čechách postavili více než 1000. Stožár nese vlajku města a svým tvarem se vztahuje k libčickým komínům. Je umístěn na vyvýšeném místě v srdci budoucího parku a stává se tak jeho orientačním bodem a místem k setkávání. Je vidět z okolí, zároveň sám nabízí výjimečný výhled na město i na Větrušické rokle na protějším břehu Vltavy. Konstrukce stožáru kombinuje vnitřní ocelovou konstrukci a vnější dřevěný plášť, obě části staticky spolupůsobí. Ocelová konstrukce je tvořena středovou trubkou, nástavcem pro vlajku, schodišťovými stupni, podestou a základovou obručí. Modřínový plášť se skládá z 16 svislých hranolů a 168 vodorovných příčlí. Tvarování dřevěné konstrukce je inspirováno formátem cihelné vazby. Svislé hranoly definují rozmístění schodišťových stupňů a jsou střídavě rozepřeny vodorovnými příčlemi. Celková výška stavby je 7.9 m. Stožár s výhledem je studentský design-build projekt ateliéru Hlaváček – Čeněk z Fakulty architektury ČVUT. Výuka formou „navrhni a postav“ umožňuje studentům stavbu nejen vymyslet a nakreslit, ale také vlastníma rukama realizovat.
Mapa