Přihlášená díla 2020

masparti

Rodinný dům ve svahu

Kancelář
masparti
Dvorská 13, Šternberk
www.masparti.com
Autoři
Ing. arch. Pavel Martinka, Ondřej Spusta MScA
Spolupracovníci
Ing. Daniel Lemák, PhD, Ing. Roman Koiš
Adresa
Šternberk
Zahájení projektu
2012
Dokončení realizace
2017
Popis projektu
Parcela se nachází ve svahu pod lesem, téměř na konci slepého uličního ramene; v místě, kde město postupně přechází v les. Dům jsme navrhli na místo s průhledem na protilehlý zalesněný svah tak, aby tento průhled zůstal zachován, a to jak pro příchozí od lesa, tak pro obyvatele domů na protější straně ulice. Dům se tedy svou výškou přizpůsobil okolí; směrem do zahrady si však dovolil vykouknout z řady a poskytnout svým obyvatelům dálkový pohled na drahanské vrchy. Než kompozičně doplňovat stávající domy tradičního vzhledu chce tento nový dům, i přes svou značnou velikost, místo nezatěžovat; nenavyšovat množství forem, barev a tvarů. Část domu byla umístěna pod terén a veškeré potřebné prostory, včetně venkovní terasy jsou obsaženy v jedné hmotě. Dům má dvě podlaží; horní podlaží je vstupní, navazuje na garáž pro dvě auta a nachází se zde větší byt s terasou pro rodiče. Spodní menší byt s výstupem na zahradu pro prarodiče je přístupný po venkovním betonovém schodišti. Pokoje dětí jsou situovány mezi oba byty na úrovní spodního podlaží přístupné po vnitřním ocelovém schodišti. Vnitřní prostory jsou díky tvaru střechy uspořádány dle světlé výšky – od nejnižší garáže po nejvyšší obytný prostor, který přechází ve venkovní terasu. Tímto směrem, tedy od veřejného prostoru ulice směrem do soukromé zahrady se také zvětšuje velikost a četnost otvorů / oken na fasádě. Horní obytný prostor byl navržen tak, aby měl jak uzavřenější výhled – největší převýšenou prosklenou plochou do vzrostlých habrů uzavírajících prostor terasy - tak dálkový výhled nižším oknem od jídelního stolu. Ranní slunce do prostoru proniká skrz okno u pracovního stolu, které je
Mapa