Přihlášená díla 2020

Ing. arch. Martin Čeněk

Rodinný dům Srbín

Kancelář
Ing. arch. Martin Čeněk
www.martincenek.com
Autor
Ing. arch. Martin Čeněk, Ph.D.
Spoluautor
Ing. arch. Šárka Malošíková
Adresa
Srbín
Středočeský kraj
Zahájení projektu
02/2012
Dokončení realizace
2017
Popis projektu
Rodinná vila byla navržena na velkém z části zalesněném pozemku v kontaktu s rybníkem, nacházejícím se v otevřenější části parcely. Cílem bylo hmotu nového domu zasadit do terénu, aby splynula s okolní zahradou a svahem a minimalizovala se její stopa, a to nejen pomocí zapuštění stavby do svahu a částečného překrytí terénem, ale též volbou materiálů – hmoty a stěny vystupující nad terén jsou navrženy z lomového kamene podobného tomu, který je na pozemku hojně dostupný. Objekt je složen ze dvou základních jednoduchých objemů, z nichž ten spodní, tedy hlavní obytné podlaží domu, je z části zapuštěn v terénu. Jeho do zahrady orientované plochy jsou celoplošně bezrámově prosklené a umožňují propojení interiéru se zahradou. Proti svahu a směrem k sousednímu pozemku na severovýchodní straně je hmota přízemí vymezena opěrnými zdmi z lomového kamene. Stejný obklad pak pokračuje i v interiéru. Hmota patra je výrazně menší a ustoupená oproti hraně přízemí. Je z logiky své soukromější funkce podstatně uzavřenější a fasáda z velké části obložena kamenem. Velká okna z ložnic stíněná posuvnými okenicemi z perforovaného plechu jsou orientovaná na jihovýchod do zahrady a umožňují výstup na jednoduchou dřevěnou palubu přecházející v zelenou střechu a horní část zahrady. Interiér je otevřený, volně plynoucí ze vstupní haly do obytného prostoru okolo bloku kuchyně, šatny a výtahu z garáže a technických prostor. V místě změny světlé výšky prostoru je vložen blok s oboustranným krbem oddělující jídelní a odpočinkovou část. Celé přízemí je lemováno krytou terasou. Výrazným prvkem interiéru je konzolové ocelové schodiště do patra osvětlené střešním světlíkem. Dům byl navržen jako nízkoenergetický, s důrazem na využití solárních zisků v zimních měsících a eliminaci přehřívání po zbytek roku.
English
Mapa