Přihlášená díla 2020

anatelier, architektonické studio

Projekt rodinného domu

Kancelář
anatelier, architektonické studio
Mariánské náměstí 24, Jablunkov
anatelier.eu
Autor
Mgr. Ing. Arch. Anna Czajka
Adresa
Vendryně
Moravskoslezský kraj
Zahájení projektu
2016
Dokončení realizace
2019
Popis projektu
Rodinný dům ve Vendryni byl neprojektován jako klidné místo pro život a odpočinek. V místě nového domu stál starý, rozpadající se dům, který byl kvůli špatnému technickému stavu odstraněn. Ve stejném místě byla postavena nová budova, která ve své formě a funkci nejlépe zapadla do okolního prostoru, okolních budov a do otevřeného širokého okolí. Pozemek v místě vjezdu je rovný, ale v místě stavby, pozemek stoupa a rodinný dům vyčnívá ze svahu. Od strany vjezdu je k domu umistěn přístřešek na auto se zelenou střechou. K vstupním dveřím RD se dostaneme terénním schodištěm, který vede na vyšší úroveň pozemku. Objekt je jednopodlažní o půdoryse lichoběžníku. Střecha je sedlová s přesahem nad terasou. Přesah prolíná se s hlavní střechou pod jiným uhlem a vytváří tak zajímavý prvek budovy. Originální půdorys RD odrazí se v hmotě stavby, které jedna stěna je umístěna diagonálně. Na půdorys navazuje tvar střechy, který je nejcharakterističtější části celé kompozice. K novému objektu RD navazuje stojící vedle, zrekonstruovaná hospodářská budova, která koresponduje s rodinným domem tvarem střechy. Část po vstupu do domu je části technickou: zádveří, kotelna/ prádelna a kuchyň. V prostřední části domu je otevřený prostor ve kterým se nahází jídelna a obývací pokoj a ze které můžeme obdivovat jak část zahrady za domem na severní straně, tak krásný výhled na okolní kopce na straně jižní. Cely tento prostor je otevřený až ke střeše, kde je vidět přiznané konstrukční, dřevěné prvky. Za jídelnou a obývacím pokojem jsou umístěné soukromé místnosti – ložnice, koupelna, WC a pracovna. Celek je velmi funkční a zároveň intuitivní a dokonale splnil přání investora.
English
Mapa