Přihlášená díla 2020

Qarta architektura

New lecture center VŠPJ

Office
Qarta architektura
Pernerova 635/57, Praha 8 Karlín
www.qarta.cz
Autor
David Wittassek, Jiří Řezák
Coauthor
Pavel Fanta
Coworker
Lukáš Němeček
Address
Jihlava
Kraj Vysočina
Project started
08/2016
Realisation finished
2019
Project overview
The wing reconstruction area and the new lecture room VSPJ (College of Polytechnics) is a modern concept of rapidly developing education center in northeastern corner of the lot. The place of the new building is strictly symmetrical, markedly triangular, thus for a construction seemingly disadvantageous. The authors from the studio Qarta used the shape and by a link up to the existing block they gained compact space for a large span construction. Roundness of the corner contributes to integration of a mass into a complex context; the offset façade is another trace of a new shape, creating a transition space. Inside a super elevated hall is amphitheatrical seating for 333 students. Thanks to the steepness of the stands the arena offers excellent visibility as well as pure acoustics. Tribunes have underpass, the space under them will be used for social events. Connecting presentation hall leads to a classical element of higher education “alchemistic workshop”, represented today by multimedia laboratory. In contrast to the auditorium is a reconstruction of the original part of the historical pentagon, which was formally a court with a prison. Strictness, firm order, rigidity and oppressive atmosphere were clearly evident at the beginning of the undertaking and the authors were fully aware, that the premises will newly serve young people with open mind on their way to higher education. The motto became a colorful, inspiring and non-conforming environment, preserving the historical footprint. The traditional materials are in a visible, original form; the industrial character is fully linked to the auditorium. The new auditorium of VSPJ is concept of dynamic contemporary architecture with industrial elements in a minimalist style in direct contrast to the original site. Whole area is easy to navigate and today is open not only to students and educators, but also to its surroundings, fully according to the philosophy of the modern university
Česky
Map