Přihlášená díla 2020

CHYBIK + KRISTOF ARCHITECTS & URBAN DESIGNERS

MANIFESTO SMICHOV

Office
CHYBIK + KRISTOF ARCHITECTS & URBAN DESIGNERS
Dominikanske namesti 656/2, 602 00 Brno, CZ
www.chybik-kristof.com
Autor
Ing. arch. Ondřej Chybík, MAS, Ing. arch. Michal Krištof
Coauthors
Ing. arch. Ivo Stejskal, Arch. Francisco Javier Gomariz Moreno, Ing. arch. Antonio Seghini, Gabrielle Coudert, Ing. arch. Ondřej Mundl
Address
Praha
Hlavní město Praha
Project started
03/2019
Realisation finished
2019
Project overview
Located in Prague’s Smichov, an area of the city with a rich architectural heritage, the project builds on the local historical layers present on site. Evoking the genius loci was a clear ambition from the beginning and mapping the history of the location was an essential process. Located between a former market hall and the National House of Smichov, the site was once a botanical garden and, later, an outdoor restaurant with an orthogonal network of trees. Until recently, it served as a parking lot and service yard. The entire neighbourhood was once a destination for recreational activities, with the former botanical garden on our site dominating the landscape. With this history of lush green public spaces in mind, and learning from the intimate scale and proportions of Prague’s arcades, the project took shape. Plants returned to the courtyard and their presence guided our design; they were as central to it as the various activities that the project had to encompass. The design elevates 11 containers on a new wooden platform that provides a technical solution, but also ensures that the entire area is barrier-free and accessible. The platform offered the possibility of integrating a small pool at the same level and this quickly became the most exciting area for children and adults alike. The containers are leased by various vendors that provide gastronomic specialities and refreshments, while the platform serves as a terrace with diverse seating options. The corrugated aluminium sheets that clad the containers allow the structures to blend in with the background and playfully reflect the façade and colour of the National House. In the evening, this vibrant courtyard is lit up by an array of custom-made lamps. Their design speaks to the art-deco lighting present inside the National House, reconnecting its interior with the new event space that inhabits its courtyard.
Česky
Map