Přihlášená díla 2020

1:1 lab • FA ČVUT

Lávka přes Hlubokou strouhu

Kancelář
1:1 lab • FA ČVUT
Ústav navrhování II, Fakulta architektury ČVUT, Thákurova 9, Praha 6
www.1-1lab.cz
Autoři
Dalibor Hlaváček, Martin Čeněk, Tomáš Minarovič, & tým studentů
Spoluautoři
Michal Bílek, Jan Binter, Tereza Chvojková, Ondřej Králík, Matěj Kulhavý, Petra Lálová, Eliška Müllerová, Pavel Struhař
Adresa
Špindlerův Mlýn
Zahájení projektu
10/2017
Dokončení realizace
2019
Popis projektu
Lávka se nachází na úbočí Stohu, v místě, kde Hlubokou strouhu překonává modrá turistická stezka, vedoucí ze Špindlerova Mlýna na Klínové Boudy. Její tvar vychází z terénní konfigurace žlabu vytvořeného Hlubokou strouhou a z pohybu návštěvníků. Svou křivkou vytváří pokračování současné cesty a podporuje plynulost chůze. Podél stezky se nachází minimum míst k odpočinku. Lávka proto nabízí posezení s výhledem díky navržené lavičce, která se obrací směrem do údolí. Návrh reaguje na místní extrémní klimatické podmínky. Mostovka je tvořena roxory – betonářskými žebírkovými tyčemi. Díky mezerám mezi roxory působí lávka opticky lehce a chodec může vnímat potok pod lávkou, zároveň na lávce nedochází k hromadění sněhu, vody ani listí. Výstupky roxorů zaručují bezpečnou chůzi po lávce. V hlubokém žlabu, který lávka překonává, dochází k častým lavinám. Lávka je proto navržena bez zábradlí, aby kladla padající lavině minimální odpor. Hlavní materiál tvoří povětrnostně odolná ocel Corten, která nevyžaduje žádnou údržbu a svojí barevností dokonale zapadá do přírodního kontextu Krkonošského národního parku. Lávka je půdorysně zakřivená s nosnou konstrukcí ze svařovaných I profilů. V blízkosti lávky se nenachází žádná dopravní infrastruktura. Lávka je proto modulární, rozebíratelná na jednotlivé díly, které jsou snadno transportovatelné a montovatelné bez použití těžké techniky. Svým střídmým tvarem, subtilností i použitým materiálem harmonicky souzní s jedinečným prostředím. Lávku navrhli a vlastníma rukama postavili studenti ateliéru Hlaváček - Čeněk na Fakultě architektury ČVUT v Praze jako součást design-build projektu ve spolupráci se Správou Krkonošského národního parku.
Mapa