Nominovaná díla 2020

RicharDavidArchitekti

Dům se skleníkem

Kancelář
RicharDavidArchitekti
Masarykovo nábřeží 22, Praha 1, 110 00
www.richardavid.cz
Autor
Ing. arch. David Kazický
Spoluautoři
Mga. Jana Medková, Ing. arch. Hana Medková
Spolupracovník
Ing. arch. Richard Héger
Adresa
Chlum v Podkrkonoší
Královehradecký kraj
Zahájení projektu
2013
Dokončení realizace
2018
Popis projektu
První koncept domu vznikal na cca 1/3 současného pozemku. Během navrhování se investorovi povedlo koupit sousední sad a celková plocha pozemku, kde mohl stavět, se tak ztrojnásobila. Nakonec je dům umístěn uprostřed sadu, tak aby byl do něj výhled ze všech místností v domě. Součástí zadání byl také návrh skleníku na kaktusy s cca stejnou plošnou výměrou jako vlastní dům. Skleník je nakonec na střeše umístěn z několika důvodů: 1. Nezkazit si výhled z domu 2. Šetřit na základech / pro skleník / 3. Využití zbytkového tepla z domu 4. Dostat se suchou nohou do skleníku. Dispozice domu není úplně typická. V domě chybí předsíň, nebo hala, které v domě běžně slouží jako distribuční místnost do dalších částí domu. Místo toho mají všechny místnosti včetně koupelny přímý vstup na krytou terasu posuvnými dveřmi, které během jara až podzimu slouží jako hlavní filtr mezi exteriérem a interiérem. Z této terasy je také samostatný vstup do skleníku po jednoramenném ocelovém schodišti. Terasa je svrchu kryta přesahem střechy skleníku. Vstupní hala obytné části je vizuálně I funkčně plynule propojena s hlavním obytným prostorem a v případě potřeby může být oddělena těžkým závěsem. Součástí obytného prostoru je také kuchyňský ostrov. V jižní části domu je dále umístěno technické zázemí domu a pracovna. V severní části domu je pak umístěna ložnice, šatna a hlavní koupelna. Celý vnitřní obytný prostor domu je maximálně otevřen do sadu prostřednictvím velkoformátových posuvných oken, které jsou orientovány převážně na východ a západ.
English
Mapa