Přihlášená díla 2019

Studio Raketoplán s.r.o.

Zubní klinika Zubaři Nad Mlýnem

Kancelář
Studio Raketoplán s.r.o.
Písecká 1965/1, 13000 Praha 3
www.raketoplan.com
Autoři
Pavel Nalezený, Radek Vaňáč
Spolupracovníci
Samuel Nekola, Tadeáš Pech, Adam Bažant, Michael Švec, Jana Kratochvílová, Zuzana Ficalová, Šimon Marek
Adresa
Jablonec nad Nisou
Zahájení projektu
04/2015
Dokončení realizace
2018
Popis projektu
Ještě nikdy neseděla — TADY — na lavici žulového útesu v poryvech vlhkého větru — dívka mladá — TADY je! ——— Nový dům byl založen na dříve zastavěném svažitém pozemku s množstvím pobořených opěrných zdí a relikvií někdejší kvalitní sudetské zástavby. Z původního německého domu zde zbyly pouze rozpadající se základy. Letitý pozemek v pevném lichoběžníku svírají ulice Mlýnská, Nad Mlýnem a Smetanova. Jedná se o topograficky členitou část města, modelovanou Mšenským potokem a okolním zvlněným terénem, který v menším měřítku napodobuje kopce blízkých Jizerských hor. Zároveň se právě v těchto místech uspořádání města rozpadá z celistvé, blokové zástavby z počátku 20. století ve strukturu solitérních velkých předválečných vil a samostatně stojících vysokých činžovních domů s vlastními dvorky a zahradami. Pro novostavbu byl tento kus města více než vhodný. Práce s terénem je zde ryze jablonecká - jeden dům, dvě ulice s různými úrovněmi. Svým podstavcovým charakterem nabízí pozemek mimoděk pozici pro novou lokální dominantu. Tato bílá dominanta může ze své nové terasy zářit čerstvostí a stát se pokorným symbolem stavebního rozednění celé čtvrti. Cílem domu je rozeznít jasný a solitérní tón do ulic Mlýnské a Nad Mlýnem, a naopak vstoupit s klidem a nenápadně do ulice Smetanovy. Zde si vstříc svému jedinému přímému sousedovi (č.p.25 – Sbor Církve bratrské) zachovává dvoupodlažní novostavba zdvořilý odstup a respektuje charakter jeho krásné a starobylé fasády. Od severu k městu je dům silný a solidní. Na jihu domácký a skromný. Uvnitř rozmanitý a funkční. Jednoduché provozní schéma dvou osových chodeb v ortogonálním kříži umožňuje přirozenou vnitřní cirkulaci. Zelené atrium s otevřeným schodištěm propojuje obě podlaží do přehledného celku.
Mapa