Přihlášená díla 2019

janca architect

Zalomený v Řepišti

Kancelář
janca architect
Televizní 2615, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm
www.arch-janca.cz
Autor
Ing. arch. Karel Janča
Spoluautor
Martin Kaňák
Adresa
Řepiště
Zahájení projektu
08/2015
Dokončení realizace
2018
Popis projektu
Mladý pár obýval 1.NP klasického štokáče na vesnici. Rodiče mužské poloviny potom 2.NP. Po narození 2 děvčátek začal být prostor pro mladou rodinu zoufale malý. A tak začali uvažovat o rozšíření svého domova. Byl jsem požádán o návrh řešení. Stavebník mi pomáhal a pomáhá vylepšovat můj zanedbaný lyžařský styl, nešlo tedy odmítnout, vždy je třeba umořovat „dluhy“. Navrhli jsme jednopodlažní přístavbu s plochým zastřešením v zalomeném tvaru uzpůsobenou pozemku a světovým stranám s dominantním rámovaným výhledem do okolní krajiny. V původním domě pomocí stavebních úprav vznikla klidová část bytové jednotky (ložnice se šatnou, 2 dětské pokoje, hygiena a prádelna se šatnou), v nové přístavbě potom společenská část (kuchyně, obytný prostor s jídelnou, pracovna) s prostornou krytou pobytovou terasou a vstupní partie. Kuchyně má vlastní výstup do zahrady k hřišti děvčat, bylinkové zahradě, králíkům, vajíčkům a podobným vymoženostem. Konstrukčně se jedná o rámovou dřevostavbu se Steico wall a roof profilů, KVH hranolů, OSB desek, s minerálním a dřevovláknitým zateplením v nízkoenergetickém standardu s difúzně otevřenou vnější obálkou. Ta je tvořena velkoformátovým bezrámovým zasklením, dřevěnými okny, větraným obkladem cementotřískovými deskami, či sibiřským modřínem, podhledem z heraklithu, terasa je ze sibiřského modřínu na ocelových válcovaných profilech, střechu završuje EPDM fólie s praným kačírkem, ke stínění jsou použity screenové rolety, k odvodu spalin slouží nerezový třívrstvý komín. V interiéru jsou použity biodesky pro obklad stěn, tvárnice ztraceného bednění u krbových kamen, průmyslová stěrková podlaha a podhled z heraklithových desek.
Mapa