Přihlášená díla 2019

Studio New Work

Rodinný dům v Rousínově

Kancelář
Studio New Work
Vranovská 102, Brno, 614 00
www.newwork.cz
Autoři
MgA. Svatopluk Sládeček, Ing. arch. Jaroslav Matoušek
Adresa
Královopolské Vážany
Zahájení projektu
7/2015
Dokončení realizace
2018
Popis projektu
Dům je postaven v situaci typické pro české a moravské tradičně uspořádané sídelní útvary. Tedy v řadové zástavbě vytvářející ulice, kdy kratší část budovy je orientována do ulice a delší, dříve hospodářská část vybíhá do úzkého pozemku dvora a zahrádky. Urbanistická struktura, která takto vzniká, je malebná a stojí za zachování. Pro majitele domů (a jejich architekty) je však vždy obtížné uspořádat rozvržení domu tak, aby vyhovoval soudobým požadavkům na bydlení a provoz. V tomto případě bylo navíc uliční křídlo nepříznivě situováno k jihozápadu a dvůr včetně zahrady k severovýchodu. Výhodou naopak byl klesající terén zahrádky, která končí potokem. Mírná svažitost terénu tak zajišťuje malebný výhled do polí za potokem. Novostavba domu výrazně zmenšila původní zastavěnou plochu, kterou tvořily převážně hospodářské budovy. Byl obnoven zaniklý průjezd do dvora skrze který se nyní vstupuje do domu. Vnitřní rampa kopíruje sklon terénu. Vede do převýšeného obytného prostoru s pracovnou poskytující výhledy do krajiny a plynulý přechod přes terasu do zahrady. Ložnice orientovaná do ulice je přistíněna oknem s vyšším parapetem a stříškou. V podkroví je dětský pokoj.
Mapa