Přihlášená díla 2019

Maura s.r.o.

Rodinný dům u lesa

Kancelář
Maura s.r.o.
Skřivanova 4, Brno
maura.cz
Autor
Ing. arch. Markéta Veselá
Spolupracovníci
Ing. arch. Alena Žáková, Ing. arch. Alena Janáčková
Adresa
Brno
Zahájení projektu
05/2013
Dokončení realizace
2017
Popis projektu
„K lesu čelem k satelitu zády“ Po první obhlídce stavební parcely bylo zřejmé, že návrh domu si vyžádá neobvyklý přístup. Místo u lesa, avšak na okraji nového souboru „Panorama Kociánka“, který nahradil původní zahrádkářkou kolonii na severu Brna. Urbanismus developera byl zřejmě inspirován původními malými zahrádkami a samozřejmě maximálním výnosem. Zadání investora bylo prosté: „hlavně ne krabici“. Dům se měl odlišit od domů plánovaných v okolí, definovaných obdélníkem a odstupy 3,5m od hranice souseda. Pro orientaci stavby byla určující atmosféra lesa, která měla v co největší možné míře přesáhnout do budoucích vnitřních prostor. Přesto jsme chtěly navázat i na již vytvořený kontext zástavby a nevystoupit z „uliční“ řady. Konceptem je kontrast dvou hmot; nízký jednopodlažní hranol jasně vymezen uliční čárou a dvoupodlažní hmota na půdorysu měkce zaobleného trojúhelníku, jenž reaguje na křehkou a proměnlivou existenci lesa. Centrum domu si užívá výhledu do lesa a není rušeno ruchem z ulice na jižní straně. Důležitým momentem pro vlastní návrh bylo rozhodnutí umístit hlavní obytný prostor do patra objektu a ložnice do přízemí. V hrubých rysech písmene „V“ je v patře poskládána hlavní dispozice, jenž se rozevírá právě do přilehlého lesa. Do klínu mezi prostory je umístěna venkovní terasa, která je skryta pohledům souseda a díky umístění v patře poskytuje přímý výhled do lesa. Současně tvoří zastřešení ložnicím v přízemí, jejichž výstupy jsou tak chráněny před deštěm. Klidová část v přízemí navazuje na zahradu orientovanou na severovýchod, tedy osluněnou pouze ráno. V patře jsou však okna umístěny po stranách nepravidelného půdorysu a přivádí tak rafinovaně světlo do jádra dispozice po celý den. Obytná část je prosvětlena po celý den i díky převýšenému oknu na galerii.
Mapa