Přihlášená díla 2019

JRA Jaroušek Rochová architekti

Rekonstrukce vily Košťál na Babě

Kancelář
JRA Jaroušek Rochová architekti
Šlejnická 9, Praha
www.jra.cz
Autoři
ing. arch. Magdalena Rochová, ing. arch. Radek Jaroušek
Spolupracovníci
ing. Tomáš Hrubeš, ing. Radek Brandejs, ing. Lukáš Vítek
Adresa
Praha 6
Zahájení projektu
2015
Dokončení realizace
2018
Popis projektu
Vila Košťál č.9 byla postavena v Osadě Baba, která je příkladem funkcionalistické architektury v Čechách. Jedná se o jedinečnou lokalitu ztvárňující ideje bydlení 30.let 20.století. Dům byl navržen architektem Františkem Kerhartem a byl postaven v letech 1933 -1934 pro rodinu Jana Košťála. Dům a zahrada byla před rekonstrukcí ve velmi špatném stavu. Při návrhu jsme se snažili o co nejcitlivější přístup, respektovaní návrhu architekta Košťála a myšlenek funkcionalismu. Při navrhování rekonstrukce jsme měli tři hlavní záměry - propojit dům se zahradou, výrazně neměnit hmotu domu a fasády, zachovat při výměně oken jejich subtilnost, pro tyto domy tak typické, bohužel při rekonstrukcích vytrácejících se. Při studiu v archivech, jsme našli víc verzí původních plánu, díky kterým jsme si byli jisti našimi úpravami. Východní rozlehlá zahrada s terasami nebyla v kontaktu s obytnou částí, nově jsme ji tedy propojili se zahradou velkým oknem. Terénní nerovnosti hlavně před domem v jižní části pozemku a kvalita východních teras v úrovni obytného patra byly nevyhovující. Upravili jsme jižní část zahrady a propojili s domem, vzniklo tak polozapuštěné patio s vodním prvkem a schodištěm do východní části zahrady. Navrhli jsme drobnou úpravu hmoty domu ve velikosti střešní části původní prádelny se sluneční terasou. Prádelnu jsme mírně rozšířili, tím mohla vzniknout ložnice s výhledy na Prahu. Původní stav dispozic byl v některých částech interiéru poznamenán zásahy a rozdělováním na více bytů z let minulých. Dispozice jsme vyčistili, strukturu využití pater a pozice schodiště jsme zachovali. Díky konstrukčnímu systému domu jsme hlavní obytné patro celé propojili. V interiéru jsme chtěli materiálově zachovat čistotu, jednoduchost a funkcionalistický duch domu.
Mapa