Přihlášená díla 2019

ASGK Design

Rekonstrukce a přístavba rondokubistické vily

Kancelář
ASGK Design
Františka Křížka 1, 170 00 Praha 7
http://www.asgk.cz
Autor
Mgr. arch. Gabriela Kaprálová
Spoluautoři
Ing. arch. Simona Prylová Strejčková, Ing. Andrea Betinová
Spolupracovníci
Ing. Petr Macháček, Ing. arch. Milan Drbálek, Ing. arch. Tomáš Novák
Adresa
Praha
Zahájení projektu
04/2014
Dokončení realizace
2017
Popis projektu
Jak zachovat původní duch rondokubistické vily a vyhovět přitom současným nárokům na bydlení? Jak vyřešit absenci garáže na nevelké parcele? Jak k vile zakomponovat moderní přístavbu, aniž by narušila ráz této jedinečné stavby? K vytyčenému cíli nás vedlo několik souběžných kroků. Nejdříve bylo potřeba vilu důsledně očistit od necitlivých zásahů, při kterých byly originální prvky nahrazeny nebo poškozeny. Tyto byly do historické vily navráceny a doplněny moderními novotvary, které respektují a interpretují tvarosloví rondokubismu. Hlavní roli ve vzájemném dialogu hrají základní geometrické tvary – trojúhelník, půlkruh a kruh, kužel, jehlan, válec, koule. Současně bylo přehodnoceno funkční využití všech podlaží tak, aby byl provoz logický a dobře sloužil vícegenerační rodině. Srdcem domu se stal otevřený prostor v přízemí, který pojímá obývací část, jídelnu a kuchyň. Společně s halou, zádveřím a toaletou tvoří společenskou část domu, kde se rodina setkává. Z obývacího pokoje je vstup na nový velkorysý balkon orientovaný do jižní zahrady. Na společenskou část navazuje směrem nahoru privátní podlaží majitelů domu s ložnicí a zázemím. Obytné podkroví slouží nejmladším členům rodiny. Polozapuštěný suterén pojímá na jižní straně s východem do zahrady pokoj pro prarodiče se zázemím a domácí kancelář. Na stávající hmotu vily ze severozápadu plynule navazuje jednopodlažní železobetonová přístavba v podobě zeleného kopce narůstajícího směrem z východu na západ k uličnímu nároží a klesající ze severu směrem k jihu do zelené zahrady. Nenápadná přístavba, která maximálně těží z topografie místa, v sobě ukrývá garáž a saunu se zázemím. Svojí hmotou původnímu domu nekonkuruje, ba naopak. Společně s jižním balkonem a proskleným zádveřím z východu jí doplňují do harmonického celku v dialogu starého s novým.
Mapa