Přihlášená díla 2019

ma3 architekti

interiér bytu v Praze

Kancelář
ma3 architekti
Štíhlická 3, Praha
www.ma3.cz
Autoři
Ing. arch. Jan Adámek, Ing. arch. Štěpán Malý
Adresa
Praha
Zahájení projektu
04/2016
Dokončení realizace
2018
Popis projektu
Jedná se o rekonstrukci malometrážního bytu v panelovém domě. Zadání znělo vytvořit příjemné prostředí pro mladou studující slečnu. Návrh celý prostor, který měří 30m2, maximálně otevírá a zbavuje ho většiny dělících konstrukcí. Jednotlivé funkční celky se navzájem prolínají a zároveň se doplňují. Potřebného soukromí je následně dosaženo posunutím skleněných pískovaných stěn. Výrazný je vstup do bytu. Za černě natřenými vstupními dveřmi se nachází předsíň, kde je použitá černá matná malba na straně vstupních dveří. Modrá, vodonepropustná stěrka se nachází na straně koupelny a pokračuje i dál do sprchového kouta, kde se nachází na stěnách, podlaze i stropu. Vytváří tak dojem, že sprchový kout je samostatný prvek, vložený na rozhraní koupelny a předsíně. Hlavní prvek, který rozděluje prostor v bytě, je skříňový box a v něm schované pískované dveře. Úložný prostor v tomto boxu je přístupný jak z předsíně, tak z obývacího pokoje. Obývací pokoj je spolu s kuchyňským koutem dominantním prostorem. Díky rozkládací pohovce slouží i jako ložnice. Důležitým prvkem je zde řada skříní, které poskytují mnoho úložných prostorů. Navíc, díky svým zrcadlovým dveřím, zvětšuje opticky prostor pokoje na dvojnásobek. Z obývacího pokoje se pak lze dostat na balkón, který je zasklen pomocí systémového zasklívacího paravanu. Tím se zvětšila plocha bytu, kterou lze, i za deště, používat v letních měsících. Dalším důležitým prvkem interiéru je tlumené nepřímé osvětlení tvořené odrazem světla od stropu. Pouze nad jídelním stolem je umístěno skleněné designové světlo, od výrobce z českých skláren. Snahu o propojení všech prostor podtrhuje použití jednotné kaučukové podlahy ve světlé barvě. Výjimkou je koupelna, která je celá na 150mm vysokém soklu, kde je podlaha z vodonepropustné stěrky.
Mapa