Přihlášená díla 2019

ARCHTEAM

Dům u hřbitova

Kancelář
ARCHTEAM
Preslova 53, 60200 Brno
www.archteam.cz
Autoři
doc. Ing. arch. Milan Rak, Ph.D., Ing. arch. Alena Režná, Ph.D.
Adresa
Rašovice
Zahájení projektu
01/2016
Dokončení realizace
2017
Popis projektu
Místo/ Koncová parcela na návrší se hřbitovem. Umístění domu ve svahu nad linii původní vesnické zástavby. Přírodní prostředí a daleké výhledy do krajiny. Koncepce/ Využití přirozeného reliéfu svažitého pozemku - jednoduchý dřevěný hranol je posazen na betonovém soklu, zapuštěném do svahu a čtyřech sloupech. Prostor pod domem vytváří velkou terasu s bazénem. Orientace domu k slunci na jih a západ - propojení okny do korun stromů, panoramatické výhledy. Přísná modulovost domu, vycházející z výrobního formátu obkladových desek - navozuje řád a jasný provoz. Barevnost/ Z exteriéru strohý a nenápadný - šedá fasáda, černé sloupy a rámy oken, z dálkových pohledů splývá s přírodou. V interiéru teplý a útulný - stěny, stropy a nábytek a posuvné dveře z dýhovaných laťovek, omyvatelné stěny ze žlutých HPL desek, na podlaze žluté marmoleum. Žlutá barva prostupuje do exteriéru při stažení žaluzií. Dispozice/ Z terasy pod domem vstup do betonového soklu se vstupní halou a pracovnou. V horním podlaží centrální obytný prostor - z něj přístupné dva pokoje, koupelna a lodžie. Pod vstupní terasou zapuštěný sklep a bazén. Konstrukce/ Sokl z betonových tvárnic a dva tuhé rámy s dřevěnými sloupy - vynášejí hmotu dřevostavby. Stěny a stropy z velkoplošných sendvičových panelů a dřevovláknitou izolací. Na fasádách cementotřískové desky, zelená střecha. Vnitřní klima/ V létě stínění okolními stromy, venkovními žaluziemi a roletami. Přehřívání zabraňuje zelená střecha a dřevovláknitá izolace. V chladném období pasivní zisky velkými okny, vytápění elektrickými podlahovými fóliemi a krbovými kamny.
Mapa