Přihlášená díla 2019

Studio New Work

Chata v Zadní Telnici

Kancelář
Studio New Work
Vranovská 102, Brno, 614 00
www.newwork.cz
Autoři
MgA. Svatopluk Sládeček, Ing. arch. Jaroslav Matoušek
Adresa
Zadní Telnice
Zahájení projektu
7/2016
Dokončení realizace
2018
Popis projektu
Zadní Telnice v Krušných horách je obec s jedním z nejstarších lyžařských klubů. Jedná se o rekreační oblast s chatovou zástavbou. Nový objekt využívá suterénní část původní stavby, která se na pozemku nacházela. Tím se snížil nutný objem zemních prací. Nadzemní část se oproti původní zastavěné ploše domu rozšiřuje směrem na východ k sousední chatě příbuzných, na kterou reaguje návazností vstupu i obytné terasy. Na podélném objektu se sedlovou střechou, se štíty na východě a západě, jsou dvě stříšky. Jižní střecha stíní terasu s velkým oknem vyhlížejícím do údolí a severní střecha chrání příchozí před nepříznivými povětrnostními vlivy. Vnitřní prostor chaty je otevřen až do krovu. Centrem je obytný prostor s kamny propojený s terasou. Dvě ložnice jsou od obytného prostoru oddělitelné posuvnými dveřmi. K terase je přistavěno venkovní schodiště navazující na sousední chatu příbuzných. Nadzemní podlaží je provedeno jako lehká dřevostavba. Zvolená stavební technologie byla vybrána s ohledem na dostupnost materiálu a jednodušší dopravu, skladování a zpracování. Materiály pro povrchové úpravy jsou odolné pro dosažení co nejvyšší životnosti. Střecha i fasáda jsou jednotné z poplastovaného plechu s drážkou grafitové barvy kombinovaného se dřevěným obložením světlého odstínu v místě zastřešení u terasy a u vchodu.
Mapa