Ročník 2018 / Finalisté

Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Výstupní stanice lanové dráhy na Pustevnách

Kancelář
Kamil Mrva Architects, s.r.o.
Záhumení 1358/30c, Kopřivnice
www.mrva.net
Autor
doc. Ing. arch. Kamil Mrva, Ph.D.
Spolupracovníci
Ing. arch. Václav Kocián, Ing. arch. Martin Vymetálek
Adresa
Trojanovice
Zahájení projektu
2016
Dokončení realizace
2017
Hodnocení poroty
Výstupní stanice lanovky je silně propojená se svým místem. Kopcovitá krajina a přilehlé husté lesy podporují také volbu materiálů: kámen v přízemí, dřevo ve vyšších patrech. Asymetricky skloněná střecha koresponduje s mírně se svažujícími kopci okolo. Sousedící Jurkovičovy domy reprezentují romantickou minulost drobné horské osady. Skloněné střechy domů, štíty, vyřezávané dřevěné motivy na fasádách. To vše jsou pozůstatky po ztraceném světě, které inspirují lidové prvky použité na nové stanici. Úspěšná kombinace lidového a současného je hlavní předností budovy a porotu přesvědčila o kvalitách této stavby. Hrubé materiály použité v exteriéru (dřevo, kámen) jsou v interiéru vyváženy jemným designem a povrchy, dodávajícími pocit útulnosti: za zvláště povedené jsou považovány ručně vyrobené lampy, pohodlná polstrovaná křesla i kvalitní dubová podlaha atd. Čistota řešení interiéru je daná také velkoformátovými okny umístěnými přes celou stěnu, dřevěný strop s podpůrnými trámy je charakteristický pro místní způsob dělení vnitřního prostoru a přináší jeho další hodnotu. Celkový koncept řešení podporují propracované detaily, zvláště spoje mezi sklem a dřevem. Promyšlená jsou také posuvná čelní skla, a to nejen díky jejich přirozenému začlenění do masivních dřevěných pilířů, ale také kvůli chytrému využití protizávaží umožňujících snazší a plynulejší manipulaci.
Popis projektu
Jsme rádi, že můžeme pracovat na projektu stavby na Pustevnách. Moderní přestavba výstupní stanice se nachází v blízkosti památky Libušín od architekta Dušana Jurkoviče. Bylo zapotřebí skloubit funkční požadavky investora, vyjádření památkového úřadu a chráněné krajinné oblasti Beskydy. Navrhli jsme otevřený koncept restaurace s panaromatickými výhledy do okolí. Soudobý přístup k architektuře je založen na místních tradičních materiálech – dřevo, kámen. Věříme, že realizace stavby obohatí areál Pusteven a nastartuje obnovu kultovního místa na jednom z turisticky nejvíce navštěvovaném místě v kraji.
Mapa