Přihlášená díla 2018

Ateliér Menšík Skrušný

Rodinný dům

Kancelář
Ateliér Menšík Skrušný
Kolejní 3100/18, 612 00 Brno
www.mensikskrusny.cz
Autor
Ing. arch. Petr Skrušný
Adresa
Ivanovice
Zahájení projektu
01/2016
Dokončení realizace
2017
Popis projektu
Zadání ze strany investora bylo jednoznačné: • Nadčasová funkčnost jednotlivých prvků • Jednotný design všech místností • Soudobé technické vychytávky Budova je hmotově navřena jako jednoduchý kvádr s otvory tvořícími kryté terasy domu u obývacího prostoru a ložnic. Exteriér působí hmotným dojmem, který zdůrazňuje obklad na přední části domu z italských, velkoformátových dlaždic. Jako základní koncept v interiéru je zvolena kombinace hladkých, bílých stěn s lakovanými plochami dveří a vestavěného nábytku. Veškeré technické prvky a spotřebiče jsou zabudovány do nábytku a téměř neviditelné. Vše je zalícováno se sádrovými omítkami, dokonce i dřevěné podlahové lišty. Pro zateplení interiéru je použita masivní dubová podlaha v medovém odstínu. K tomuto odstínu byly poté vybrány velkoformátové fotografie s exotickou tématikou na stěny a některé nábytkové solitéry. Na pracovní desku kuchyně, jídelního stolu a konferenčního stolku jsou použity subtilní betonové desky firmy Gravelli v grafitovém odstínu. Zcela inovativní je poté způsob osvětlení pracovní desky- na zakázku vyrobené leddiodové, stmívatelné svítidlo a speciální kování posuvných stěn pracovní části kuchyně, kde je možné krycí dvířka zcela zasunout kolmo do stěn. Rovněž kyvná dělící stěna mezi obytným prostorem a chodbou k ložnicím je unikát, neboť je bez bočního uchycení a kyvný mechanismus je zabudován v podlaze a stropu. Pro pocit bezpečí a intimity jsem část budovy, respektive střechu předsadil před líc domu, tím vznikl zastřešený prostor, který v letních měsících zvětšuje pobytovou plochu interiéru o další atraktivní prostor, který je však díky masivním nosným pilířům a vhodně zvolenou výsadbou zeleně krytý před zraky potencionálních pozorovatelů.
Mapa