Ročník 2018 / Finalisté

Atelier RAW s.r.o.

Polyfunkční objekt Dorn

Kancelář
Atelier RAW s.r.o.
Domažlická 12, 612 00 Brno
www.raw.cz
Autoři
Doc.Ing.arch. Tomáš Rusín, Doc.Ing.arch. Ivan Wahla
Spolupracovníci
Ing.arch. Bořivoj Čapák, Ing.arch. Lukáš Vágner
Adresa
Brno
Zahájení projektu
05/2008
Dokončení realizace
2016
Hodnocení poroty
Objekt je situován jižně od hlavního nádraží v městské části Brno-střed u tzv. brněnského ringu, v těsné blízkosti bývalé Vaňkovy slévárny (nyní Galerie Vaňkovka). Dorn na první pohled zaujal svou elegantní „postavou“, klidně sedící na třípodlažní podnoži, a svým kultivovaným výrazem vnější i vnitřní formy. Fasádu z červené lícové cihly v pravidelném taktu lemují horizontální pásová okna, vydatně prosvětlující interiér. Na nárožích pětipodlažní hmoty je Dorn zalomený plynulým zaobleným prosklením fasád. Porota měla možnost vidět i komunikační prostory v části věže, které prezentovaly sofistikovaný nevtíravý interiér a precizně zvládnuté detaily společných částí, například celoskleněného korpusu zábradlí v pochromovaném rámu, zaobleného parapetu schodiště z travertinu, jakož i jeho hojné použití na stěnách vstupní haly věže. Exteriér i interiér objektu vyjadřuje respekt autorů k odkazu na prvky architektury československé meziválečné moderny. Konzolová část devítipodlažní věže dynamizuje celkovou hmotu a vhodným způsobem zachází s urbanistickým prostorem vymezeným trojúhelníkovým územím ulic Dornych, Plotní a městským okruhem. Porotu zaujala i štíhlost věže netypické pro administrativní funkci. Kancelářské budovy většinou působí s ohledem na maximální využití půdorysu kolem jádra poněkud obézní, pokud nedosahují dostatečné výšky. Na první pohled by se zdálo, že štíhlý tvar věže odkazuje na jinou funkční náplň. Po komunikaci s architekty projektu vyšlo najevo, že původní funkce ve schváleném projektu pro stavební povolení byla jiná. Místo plánovaného hotelu si nyní nájemníci užívají komfortní kanceláře plné světla s možností přirozeného větrání. Kvalitní a kultivovaná architektura polyfunkčního domu Dorn vhodným způsobem navazuje na odkaz brněnského funkcionalismu a s respektem komunikuje i s kontextem okolní industriální architektury.
Popis projektu
Polyfunkční dům Dorn se nachází v jižní části městského centra v těsné blízkosti brněnského hlavního nádraží a nákupní galerie Vaňkovka. Dorn, jehož obklad z režných cihel navazuje na sousední budovu historické Vaňkovy strojírny i nového nákupního centra, je největší budova se zavěšeným cihelným pláštěm v České republice. Originální "štíhlé" tělo budovy není pouze formální kompozicí, nýbrž přináší příspěvek k racionálnímu řešení moderních kancelářských pracovišť. Úzká vnitřní dispozice totiž umožnila zřídit velkoprostorové kanceláře s dostatkem denního světla pro každého pracovníka. Přestože je budova je plně klimatizována a větrána, byl velký důraz kladen umožnění přirozeného větrání otevřením okna z důvodu zajištění celkové psychické pohody uživatelů.
Mapa