Přihlášená díla 2017

Šafer Hájek architekti s.r.o.

Vily Bubeneč

Kancelář
Šafer Hájek architekti s.r.o.
Pod Radnicí 2a, Praha 5
www.sha.cz
Autoři
ing.arch Oldřich Hájek, prof.ing.arch Jaroslav Šafer, ing.arch Pavel Lesenský (spoluautor), ing.arch Radek Toman (spoluautor), ing.Aleš Marek (projektant)
Adresa
Praha 6
Zahájení projektu
2011
Dokončení realizace
2014
Popis projektu
Vilová čtvrť Bubeneč je komponována z pozemků okolo 1000m2. Jednotlivé stávající vily jsou umístěny ve vzdálenosti cca 5 metrů od hrany chodníku. Ve většině zahrad se nachází vzrostlá zeleň. Vyšší části pozemku nabízejí výhledy na park Stromovka. Navržené vily jsou umístěny tak, aby jejich nižší části potvrdily typickou stavební čáru Bubenče, která je cca 5 metrů od hrany chodníku. Spodní rohová vila plní úlohu rohového „kamene“ na styku ulic Juárezova a Českomalínská. Obě vily jsou navrženy na principu průniku dvou základních hmot. Spodní hmota vždy obsahuje přízemí a spodní podlaží, definuje stavební čáru a má výšku jednoho až dvou podlaží. Horní hmota typicky obsahuje druhé podlaží a výlez na střechu a definuje „druhou“, ustoupenou stavební čáru, která míří zhruba na roh sousední vily natočené průčelím na roh ulic Českomalínská a Heineho. U vily v Českomalínské má horní hmota zcela jasnou formu viditelné „lomenice“ ,která svým tvarem umně definuje prostor přízemí a prostor druhého podlaží. „Prázdné“ hrany prostoru bez desky jsou celozasklené a definují otevřený vztah obou podlaží k zahradě. Plocha přízemí je maximálně otevřená. U nárožní vily je kompozice spodní a horní hmoty komplexnější. Spodní hmota definuje uliční čáru v Juárezové a roh obou ulic. Směrem do kopce, podobně jako ve druhé vile, získává spodní část formu hraniční zdi, která posléze opouští hmotu domu a stává se dělící hranou mezi vnitřní terasou vily a ulicí. Vila je v terénu umístěna tak, že v oblasti vstupu je úroveň terénu cca v polovině mezi úrovní přízemí a úrovní spodního podlaží s vjezdem do garáží. Objekty jsou navrženy jako železobetonový, částečně vyzdívaný, zateplený skelet. Fasáda objektu je navržena v kombinaci probarvené omítky a obkladu přírodním kamenem - Travertinem.
Mapa