Ročník 2017 / Finalisté

SLLA Architects

Komunitní centrum Máj

Kancelář
SLLA Architects
Klariská 10, Bratislava
http://slla.net/
Autoři
Ing.arch Michal Sulo, Ing.arch Miriam Lišková, Ing.arch Jozef Skokan
Spoluautoři
Ing.arch Peter Gajdarik, Ing.Jana Koropecká, Ing.arch Marian Dušinský
Adresa
České Budějovice
Zahájení projektu
8/2010
Dokončení realizace
2014
Hodnocení poroty
Nové komunitní centrum je součástí regenerace celého sídliště. Spolu s poštou, spořitelnou a plánovanými multifunkčními budovami tvoří místní centrum s tržištěm. Salesiánské komunitní centrum nabízí řadu sociálních a poradenských služeb zaměřených na děti a mládež a zahrnuje i mateřské centrum, centrum primární preventivní péče, péči o seniory a služebnu městské policie. Poloveřejné prostory lemující okraj nového náměstí mají sloužit jako místo společenského setkávání dětí a teenagerů. Schody a ostatní společné plochy na všech úrovních obvodu budovy umožňují propojit její různé části, jako třeba střechu s hřištěm. Otevřená transparentní architektura, galerie se schodišti, popínavá zeleň, hřiště na střeše – to vše pomáhá docílit otevřenosti. Svým neotřelým výrazem je budova schopná přijmout a zvládat všechny své uživatele, ale porota si též všimla, že budova zároveň postrádá prostorovou kvalitu a vypracování interiérů. Silný výraz budovy a transparentní architektura jsou pozitivním přínosem k nedostatečné sociální soudržnosti mezi lidmi s různým zázemím. Porota si nicméně myslí, že výrazná architektura s galeriemi, které budovu obklopují, není v dostatečné rovnováze s vnitřním využitím. Přesto je návrh Komunitního centra Máj přesvědčivým přínosem k urgentním společenským problémům okrajových částí měst.
Popis projektu
Lokalita – součást projektu regenerace panelového sídliště Máj z 80. let 20. století Zadání – novostavba Komunitního centra Máj pro služby sociální péče zaměřené na děti a mládež – mateřské centrum, nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, středisko primární prevence, sociální poradenství, služebna městské policie Architektura – schodiště a ostatní komunikační a pobytové prostory na obvodě objektu na všech podlažích umožňují propojení budovy a veřejného prostoru / náměstí spojené se všemi podlažími až po hřiště na střeše / vykonzolované stropní desky a ustoupení obvodového pláště vytvářejí přirozenou ochranu před přímým slunečním zářením a průchozí prostor s proměnlivou šířkou / ochranná síť slouží jako podklad pro autochtonní opadavé popínavé rostliny s nízkými nároky na údržbu / program pěti provozů se vstupy z různých stran a úrovní je umístěn do třech nadzemních podlaží s exteriérovým hřištěm a dvoupodlažního menšího objektu na střeše Konstrukce a technologie – zakládání na pilotách / železobetonový skelet / flexibilní členění interiérových prostor lehkými montovanými příčkami / železobetonové konstrukce exteriérových schodišť a pavlačí / ocelové konstrukce hřiště a přestřešení na obvodě / lité podlahy v interiéru i exteriéru, sportovní povrch hřiště na střeše / prosklené části z hliníkového fasádního systému, plné části opláštění z tahokovu / oplocení předzahrádky profilovým sklem
Mapa