Ročník 2017 / Finalisté

CHYBIK+KRISTOF Architects & Urban Designers

Galerie nábytku

Kancelář
CHYBIK+KRISTOF Architects & Urban Designers
Zámečnická 5, Brno
www.chybik-kristof.com
Autoři
Ing. arch. Ondřej Chybík, MAS ETH, Ing. arch. Michal Krištof
Spoluautoři
Bc. Victor Cojocaru, Ing. arch. Martin Holý, Ing. arch. Vojtěch Kouřil, Ing. arch. Šárka Kubínová, Ing. arch. Ondřej Mundl, Ing. arch. Matej Štrba
Adresa
Brno - Vinohrady, Česká republika
Zahájení projektu
12/2014
Dokončení realizace
2016
Hodnocení poroty
Jak je možné – v soutěži o nejlepší architektonický projekt – posuzovat krabici pokrytou plastovými židlemi „ztracenou“ v obecném kontextu mezi předměstskou výstavbou a silnicí? Ve své podstatě není Galerie nábytku v Brně vlastně nic než jen předměstská krabice programově podobná svým sousedům – a přesto se zdá být víc než jen to – lehoučká interpretace svého programu, s jasným vztahem k nejbližšímu okolí a ke kovovému „světu“, ve kterém se snaží zabydlet: využitím stávající budovy, odstraněním všech jejích zbytečností, obalením polykarbonátem a oblečením do „šatů“ skládajících se z toho, co se v ní vyrábí – plastových skořepinových židlí. Židle vytvářejí zároveň značku, obraz i povrch. Člověk musí tento projekt ocenit za jeho odvahu a úspěšný výsledek, za důkaz toho, že žádný program či místo není tak špatné, aby nestálo za (pečlivé) architektonické ztvárnění.
Popis projektu
Fasáda jako funkční banner Proměna bývalého autosalonu na okraji sídliště v showroom a sídlo společnosti MY DVA, zabývající se výrobou kancelářského, školního a kovového nábytku, je další dokončenou stavbou mladého brněnského studia Chybik+Kristof Architects & Urban Designers. Jednopodlažní objekt nevalné estetické kvality získal novou, snadno zapamatovatelnou tvář tvořenou více než devíti sty černými plastovými sedáky. Abstraktně pojatá fasáda zároveň funguje jako reklamní poutač na firmu samotnou. „Jedná se o základní formu interiérové židle Vicenza, kterou investor standardně dodává, s tím rozdílem, že jako materiál byl použit černý granulát pro venkovní použití – je tedy odolný proti vlivům počasí, zejména UV záření.“popisují architekti. Druhou rovinou návrhu je interiér, který sestává ze dvou částí: showroomu a kanceláří se zázemím pro zaměstnance. Vnitřek stavby byl kompletně očištěn. Do abstrahovaného prostoru jsou vloženy tři kruhové galerie reprezentující tři odlišné segmenty výroby – školní nábytek, kancelářský nábytek a designové kusy. Kruhové výřezy jsou vymezeny bílými textilními závěsy na celou výšku prostoru, které lze dle potřeby uzavřít, nebo ponechat otevřené. Interiér výřezů představují tři odlišná prostředí, kde materiál podlahy, způsob osvětlení i barva světla jsou zvoleny tak, aby odpovídaly přirozenému prostředí, pro které je nábytek určen. Meziprostory je možné vyplňovat různými solitéry, lze je využívat jako konferenční místnost zaměstnanců nebo k posezení s klienty. Celý prostor funguje na principu galerie, kterou je možné jednoduchým způsobem přizpůsobovat aktuálním potřebám. Kanceláře pro zaměstnance jsou zachovány stávající po obvodu stavby a jsou sjednoceny šedým kobercem a bílou výmalbou.
Mapa