Ročník 2017 / Finalisté

Jan Proksa, Architekt

Dům v cihlové zahradě

Kancelář
Jan Proksa, Architekt
Dianagasse 5/10, 1030 Wien, Rakousko
www.janproksa.com
Autor
Architekt Dipl.-Ing. Jan Proksa
Adresa
Prušánky
Zahájení projektu
10/2012
Dokončení realizace
2016
Hodnocení poroty
Cihlový dům a zahrada, založené na tradiční urbánní struktuře jihomoravské vesnice, navrhují novou verzi typického vícegeneračního rodinného domu. Stávající omítnutý dům v čele vůbec nedává tušit, co se děje vzadu za ním. Když porota prošla bránou a verandou, okamžitě ji překvapila harmonie nově uspořádaného místa. Dům v zadní části dvora je tradičně budován z prostých materiálů. Cihly nejsou použity jen jako obklad stavby, ale i jako dlažba v zahradě, propojující tímto způsobem vnitřní prostor s vnějším. Letní kuchyně vytváří přechod do sadu a zeleninové zahrady. Přes svoji krásu a preciznost kompozice se přesnost celého návrhu jeví téměř v konfliktu s očekávanou skromností atmosféry dvorku.
Popis projektu
Tradiční domy na Jižní Moravě se vyznačují efektivním urbanismem. Stavělo se do tvaru L a domy byly řadové. Každý dům tak získal svůj dvůr. Toto řešení bylo skvělé jak ekonomicky, tak sociálně. Domy se skládaly ze tří částí. Na straně otočené k ulici bydleli rodiče s dětmi. Prarodiče potom žili v zadní části směrem do dvora. Zbytek domu, který byl pokračováním traktu, sloužil jako hospodářské stavení. Přední část domu byla kvalitativně na vyšší úrovni. Fasáda, která měla vytvářet dobrý dojem na venek, byla barevně omítnuta. V zadní části už často omítka nebyla použita, porotože takové řešení bylo nákladnější. Zadní hospodářské budovy byly bez omítky. Takto vlastně bezděčně vznikala cihlová "architektura" ve dvorech stavení - příjemná a dlouhodobá. Rozhodl jsem se tuto tradici respektovat a použít cihly pro novou budovu ve dvoře. Novostavba je dlouhá a úzká. Slouží jako přirozený plot k sousedům. Urbanistické řešení je tedy velmi podobné tomu původnímu, s jediným rozdílem: nový dům je oddělen od starého. Tím je docíleno čistého dělení starého a nového. Použitím ploché střechy se minimalizoval konečný objem stavby, což působí na malém prostoru elegantně. Fasáda domu tak evokuje další zídku, která pak definuje tvar dvora a zrcadlí se v dlažbě. Půdorys samotného domu je řešen jednoduše a funkčně. Objektu dominuje místnost s kuchyní, velký stůl a velké okno do zahrady. Vedle je ložnice s úzkou koupelnou. Cílem bylo navrhnout malý dům, který respektuje své okolí, je pohodlný a přijemný na žití.
Mapa