Ročník 2017 / Finalisté

FAM Architekti, s.r.o.

Chata u jezera

Kancelář
FAM Architekti, s.r.o.
Přístavní 1079/29, 170 00, Praha 7
www.famarchitekti.cz
Autoři
FAM Architekti, Ing. arch. Mga. Pavel Nasadil, Ing. arch. Mga. Jan Horký
Spoluautor
Ing. Arch. Ondřej Freudl
Adresa
Doksy
Zahájení projektu
08/2009
Dokončení realizace
2014
Hodnocení poroty
Chata u jezera je hezkým příkladem architektonického epitomu. Je to jasná forma nabízející ikonografickou jednoduchost i přiměřenou bohatost detailu, avšak bez prchavého luxusního nadbytku nebo nestřídmosti. Pultová střecha s chytrým nápadem, jak odvádět přebytečnou vodu od příčné fasády, skládací panely zakrývající velké posuvné dveře a okno v mezaninu zakryté vertikální žaluzií, která je součástí dřevěné fasády, přispívají k efektu architektonické bohatosti. Díky širokému otvoru pro trojdílné posuvné dveře, které rámují výhled na jezero, bez ohledu na jeho masivní formu, je projekt jasným důkazem toho, jak důležitý je kontext. Při posuzování v kategorii „lifestyle/livability“ (životní styl/možnost obývání) projekt dostal vysoké hodnocení, protože řada porotců byla uchvácena architektonickými kvalitami vnější formy a interiéry, ale také kvůli pocitu harmonie s okolím, která z chaty vyzařovala. Není příliš běžné, aby se zážitek z místa a budovy stával silným smyslovým potěšením doprovázeným kladným hodnocením čistě analytické povahy.
Popis projektu
Náhrada starší chaty na břehu jezera v borovicovém lese respektuje unikátní přírodní charakter místa a kopíruje zastavěnou stopu původního objektu. Cílem stavby bylo vytvořit prostor k celoroční rekreaci a yachtingu včetně souvisejícího zázemí, a to vše v minimální typolgii a v maximálním propojení s jezerem. Hmota stavby je koncipována jako lehká, s ohledem na funkční nároky, a nejcennější výhledy z interiéru do okolí. Štít svou výškou kompozičně navazuje na kotevní molo, jehož směrovou osu jezero - pevnina pohledově ukončuje. Potvrzuje se tím význam mola jako hlavního přístupu z protějšího břehu plachetnicí po vodní hladině. Do objektu se vstupuje po vnějším schodišti posuvným oknem. Interiér je řešen jako kontinuální obytný prostor otevřený do podkroví. Do prostoru je vestavěna galerie na spaní, pod níž je v černém boxu umístěno kompaktní hygienické a kuchyňské zázemí. Hlavní stěna v interiéru je hluboká skříň s největšími úložnými kapacitami, do které je vestavěna krbová vložka. Celý interiér je materiálově sjednocen obkladem z drásaných smrkových palubek opatřených bílým olejem. Podlaha je bezespará stěrka s barvou navazující na pískový povrch břehu jezera. Exteriér stavby respektuje ráz krajiny a inspiruje se ve svém přírodním okolí. Přestavba je navržena jako dřevěná, s jednoduchým opláštěním vertikálně kladenými dřevěnými latěmi, které odrážejí vertikalitu přilehlých kmenů borovic. Bezpečnost stavby v období mimo užívání je řešena pohyblivými nebo pevnými okenicemi, které jsou opláštěny identickými latěmi jako je plášť stavby.
Mapa