Ročník 2017 / Nominace

ARCHTEAM

CENTRUM OBNOVY PAMÁTEK ARCHITEKTURY 20. STOLETÍ

Kancelář
ARCHTEAM
Dominikánská 19, 602 00 Brno
www.archteam.cz
Autoři
Doc. Ing. arch. Milan Rak, Ph.D., Ing. arch. Alena Režná, Ph.D.
Adresa
Brno
Zahájení projektu
2010
Dokončení realizace
2014
Popis projektu
V areálu Vily Stiassni v roce 2009 vzniká záměr Národního památkového ústavu v Brně ve spolupráci s Fakultou architektury VUT v Brně vytvořit Centrum obnovy památek architektury 20. století. Pro jeho fungování je potřeba doplnit stávající budovy o novostavbu, která poskytne návštěvníkům potřebné prostory pro výstavy, přednášky a konference. Budova je navržena jako jednoduchá, lapidární hmota, podélně umístěna při ulici Preslova. Kompaktnost formy je podtržena pevnými betonovými stěnami z černého pohledového betonu s velkými prosklenými plochami.Budova plní také funkci hlavního vstupu do areálu z ulice Preslovy a svým výrazem evokuje dojem "vstupní brány". Prosklené plochy umožňují neomezený výhled z interiéru na celý areál Vily Stiassni a zároveň umožňují průhled skrze objekt do areálu z ulice.Hmota objektu je dvoupodlažní se vstupy do obou úrovní. Horní úroveň je přístupná z ulice. Vstupuje se na galerii dvoupodlažního foyer, na níž je umístěn pult s informacemi pro návštěvníky, s prodejem knih a občerstvením.Ve spodní úrovni, přístupné rampou ze zahrady, je foyer s prostorami pro výstavy a zázemí pro návštěvníky umístěné pod galerií. Z foyer je vstup do přednáškového sálu, na který navazuje zázemí sálu a technické vybavení budovy. Obě úrovně foyer jsou propojeny jednoramenným schodištěm a výtahem, které pokračují až na střešní terasu. Terasa nabízí daleké výhledy na Brno. Nosnou konstrukci tvoří stěny z probarveného černého pohledového betonu a ocelobetonové pilíře. Průčelí do zahrady, které je otevřené přes celou výšku budovy, tvoří sestava ocelobetonových podpor ve tvaru písmene X. Ty mají nosnou a ztužující funkci a zároveň jsou výrazným výtvarným motivem budovy, který překvapí návštěvníky jak při pohledu ze zahrady, tak po vstupu do budovy z ulice.
Mapa