Ročník 2016 / 475 projektů

Fandament Architects s.r.o.

Vila s výhledem

Kancelář
Fandament Architects s.r.o.
Pěstitelská 162/11, 619 00 Brno
www.fandament.eu
Autoři
Ing. arch. Pavel Lazarov, Ing arch. Václav Kocián
Adresa
Brno
Zahájení projektu
08/2012
Dokončení realizace
12/2015
Popis projektu
Fenomenální výhled a prostorové uspořádání navržené v symbióze se svažitým terénem daly vzniknout výjimečnému domu na výjimečné parcele. Hlavním motivem domu je prosklená obrazovka čnící nad údolím a poskytující uživatelům domu jedinečný výhled na Brno ze všech hlavních obytných místností i koupelny. Při příchodu z ulice je jasně čitelná koncepce dvou hmot – tmavého přízemí a světlého patra a suterénu domu, které se do sebe zakusují a navzájem se prolínají. Místo stavby leží na ulici Chochola v Brně - Komíně. Obdélníkový pozemek na jižním svahu s nádherným výhledem na celý Komín a svratecké údolí se nachází v moderní vilové čtvrti obklopené lesem a zahradami. Pozemek je koncepčně rozdělen na 4 části – vstupní nádvoří, dům, terasa a zahrada. Navržená třípodlažní vila je osazena v horní polovině pozemku tak, že vjezd, parkování, vstupní a zároveň hlavní společenské patro jsou přístupné z úrovně vjezdu na pozemek. Horní patro je privátní klidové. Spodní – wellness patro je od vstupu zapuštěno pod terén, avšak směrem do zahrady přímo komunikuje s prostornou terasou s venkovním bazénem. Ve spodní části pozemku – zahradě – byl navržen tradiční vinohrad s posezením. Zásadním prvkem návrhu interiéru domu je schodišťová hala s monolitickým točitým schodištěm. Schodišťová hala díky své západní prosklené stěně celý dům prosvětluje. Dalším prvkem je pak hlavní obytný prostor, jehož součástí je jídelna s návazností na kuchyni a převýšený obývací pokoj. Je zde umístěn travertinem obložený krb, nad nímž probíhá galerie s knihovnou. Z obývacího pokoje je přístupná velkorysá lodžie – vnitřek obrazovky, která je dále propojena s venkovní terasou monumentálním terénním schodištěm.
Mapa