Ročník 2016 / 475 projektů

Atelier 6, s.r.o.

Rekonstrukce secesní vily Nad Vinohradem

Kancelář
Atelier 6, s.r.o.
Rokycanova 30, Praha 3, Žižkov
www.a6.cz
Autoři
Ing. arch. Michal Nekola, Ing. arch. Ondřej Moravec, Ing. arch. Libor Čížek, Ing. arch. Radek Šíma, Ing. arch. Laura Jablonská, Ing. arch. Lenka Konopková, Ing. arch. Marek Janota, Bc. Jakub Kratochvíl, Ing. Marcela Koukolová, Martin Kahoun
Adresa
Nad Vinohradem 231/2, Praha 4 - Braník
Zahájení projektu
06/2005
Dokončení realizace
03/2015
Popis projektu
Dům byl postaven v roce 1909 podle projektu arch. Jana Gabriela jako rodinné sídlo na výrazně svažitém jižně orientovaném pozemku vysoko nad ulicí Nad Vinohradem. Projekt domu byl svébytný, slohově čistý a hodnotný, dům byl však již v průběhu výstavby stavebníkem měněn dle vlastních návrhů, které kvalitu stavby poškodily. V roce 1936 byl znovu necitlivě přestavěn. Hlavním tématem rekonstrukce bylo odstranit nánosy předchozích stavebních úprav a přiblížit celek i detaily původnímu projektu, který nebyl nikdy realizován. Návrh vycházel z archivních výkresů původního autora a podrobného stavebně historického průzkumu. Při rekonstrukci byly použity tradiční postupy a stavební materiály v původní barevnosti (vápenné fasádní malby, ozdobné štukatury, komínové hlavice, vyřezávané okenice, okna a dveře v původním členění s replikami kování). Dalším úkolem bylo přizpůsobit řešení domu potřebám bydlení současné rodiny. Přístup do domu usnadnil návrh podzemní garáže, spojené ve skále raženou chodbou s venkovním výtahem, vedoucím na úrovně hlavních podlaží domu. Nově jsme navrhli venkovní vstupní schodiště tak, aby nekonkurovalo východnímu štítu domu. Veškeré nové architektonické prvky jsou ztvárněny současnými výrazovými prostředky pro jasnou identifikaci. Dispozičně je dům rozdělen na hlavní obytné podlaží v přízemí, ložnice a pracovna jsou v patře, obslužné prostory se saunou a pokojem pro hosty v suterénu. Nově je zobytněno podkroví s panoramatickými výhledy do vltavské kotliny. Obytná podlaží jsou nově propojena můstky se zahradou a pobytovými terasami, zařezávajícími se do strmého svahu v různých úrovních. Součástí projektu byla i obnova rozsáhlé zahrady podle původního konceptu. Realizace je výsledkem téměř desetileté harmonické spolupráce architektů s osvíceným investorem.
Mapa