Ročník 2016 / 475 projektů

Daniela Polubědovová

Rekonstrukce bytu v Holešovicích

Kancelář
Daniela Polubědovová
Haštalská 754/13, Praha 1, Staré Město
archiweb.cz
Autoři
Ing.arch. Daniela Polubědovová,
Adresa
Tovární 10, Praha 7 Holešovice, Praha 7, 170 00
Zahájení projektu
12/2010
Dokončení realizace
09/2013
Popis projektu
Původní rozloha bytu v holešovickém domě z dvacátých let minulého století nebyla příliš velká. Období, kdy se rodina majitelů bytu začala rozrůstat, bylo iniciátorem k radikální rekonstrukci a rozšíření obytného prostoru. Připojením sousedního ateliéru a části veřejné chodby k bytu, bylo možné vytvořit dispozici se samostatnými ložnicemi pro děti a rodiče s vlastním sociálním vybavením, poměrně velkou obytnou místnost s kuchyní, malou pracovnu, šatnu i prádelnu. Bylo však nutné zcela změnit princip rozvržení jednotlivých místností.Velký obytný prostor s novým prosklením na terasu jsme získali spojením dvou sousedních pokojů. Centrální komunikace vznikla propojením obytného prostoru s částí veřejné chodby. Z této haly je přístup do všech jednotlivých zón bytu. Středobodem celého prostoru je améba tvarovaná vlnitým plechem, vložená do středu chodby, skrývající malou koupelnu a skríň. Právě volba organického tvaru koupelny, podpořila plynulost centrální komunikace. Místnost malé pracovny ma výhled do klasického světlíku činžovního domu. Novým velkým oknem jsme do pracovny vpustili světlo, které v kombinaci s jasným žlutým nátěrem cihlového zdiva evokuje sluneční svit. Do místností, které jsou situovány v prostoru původní veřejné chodby, proniká denní světlo transparentními skleněnými příčkami, jimiž jsou mezi sebou vzájemně odděleny a uzavřeny vůči chodbě. Motiv jemného pampeliškového chmyří použitý na skle, poskytuje částečnou intimitu místnostem a vytváří protiváhu industriálním prvkům interieru. Procesem rekonstrukce jsme postupně odhalili i původní stavební konstrukce a nechali jsme je zaznít ve své syrové podobě.Trámový betonový strop nebyl kdysi zamýšlen jako pohledový, ale přiznáním a natřením stropu jasnou bílou barvou získala místnost lehkost a loftový charakter.
Mapa