Ročník 2016 / 475 projektů

ATELIER KUNC architects, s.r.o.

Newsroom Economia – interiérové řešení

Kancelář
ATELIER KUNC architects, s.r.o.
Ke Stírce 35, Praha 8
www.atelierkunc.com
Autoři
MgA. Michal Kunc, Ing. arch. Michal Matějíček,
Adresa
Pernerova 47, Praha 8
Zahájení projektu
1/2013
Dokončení realizace
8/2013
Popis projektu
Na začátku bylo slovo… Zaznamenaná informace a médium v mnoha podobách. Tento základní moment jsme přetavili do architektonické koncepce interiérového řešení newsroomu pro Economii. Tento koncept jsme převedli nejen do korporátní grafiky, ale i do 3D objektů členící interiér. V místech, kde nyní stojí moderní newsroom vydavatelství Economia, byly od roku 1908 vyráběny parní kotle pro celé Rakousko-Uhersko. Tato industriální paměť místa se otiskuje do celého projektu, na jehož architektonickém řešení se výrazně podílel architekt Ricardo Bofill. Právě spojení historie a moderní architektury, kombinace administrativních prostor, obchodů a služeb, přítomnost nájemců působících v progresivních oblastech podnikání, to vše spoluvytváří jedinečnou atmosféru. Celý interiér jsme pojali ne jako klasické open space kanceláře, ale jako obytnou krajinu. A pokusili se tak rozmlžit hranici mezi tím, co nazýváme kanceláří a domovem. Vytvoříme-li pracovní prostředí co nejbližší našemu domovu, našemu přirozenému životu, získáme víc. V našem návrhu bylo zároveň třeba respektovat doporučení a návrh společnosti Innovation International Media consulting group, která stála u zrodu spaceplanu po funkční stránce. Návrh interiéru vychází z typických pracovních situací: malý meeting s obrazovkou, místo pro povídání, sdělování okamžitých nápadů a myšlenek, typické místo pro rutinní práci, posílání a odpovídání na maily. Pak je to například místo pro soustředění, zastavení se, rozmýšlení. Místo pro projektový tým. Důležitým prvkem přitom jsou i orientační body, zde jsou to písmena, která člení prostor a personalizují jej. Všechny tyto prvky nám spoluvytváří obytnou krajinu kanceláře, kde každá část může být užívána zaměstnanci dle jejich momentální potřeby.
Mapa