Ročník 2016 / Mimořádná cena Velux – za nejlepší práci s denním světlemvelux

A2F

Jonášovic stodola

Kancelář
A2F
Reinickendorfer Str. 97, 13347 Berlin, SRN
a2f.de
Autor
Dipl.-Ing. Architekt Filip Nosek
Adresa
Bílka 28, 41501 Bořislav
Zahájení projektu
04/2007
Dokončení realizace
08/2012
Hodnocení poroty
Porota ocenila velmi kultivované skloubení historického dědictví s moderními požadavky na pohodlné bydlení a inovativní způsob řešení jak celého konceptu renovace, tak jednotlivých detailů. Objekt je navržen tak, že v maximální míře reflektuje současné požadavky na kvalitu vnitřního prostředí, energetickou efektivitu i tepelný komfort ve všech ročních obdobích. Cíleně pracuje s denním světlem a propojením interiéru s exteriérem. Unikátní je právě pečlivá práce s jednotlivými pohledy a průhledy, a to jak do zahrady a napříč domem, tak s průhledy na oblohu. Horní osvětlení nejen akcentuje jednotlivá místa v domě, ale také cíleně osvětluje jednotlivé prostory adekvátně k jejich funkci. V neposlední řadě porotu oslovila výtvarná hodnota dialogu historické obálky budovy s moderní vestavbou, která pracuje se současnými výrazovými prostředky. Cenu vybírala mezinárodní odborná porota společnosti VELUX v tomto složení: architektka Patricia Araya, Chile; architekt Marthijn Reekers, Holandsko; architektka Christina Brunner, Rakousko; architekt Christian Krüger, Německo; Domen Pogorevc, architekt Slovinsko; architekt Henrik Norlander Smith, Dánsko
Popis projektu
Předložený projekt je přestavbou tradiční venkovské stodoly z 19. století, která byla vestavbou dřevěného objektu přeměněna v obytný rodinný dům. Přestavba stodoly, nacházející se v Chráněné krajinné oblasti České středohoří, představuje inovativní příspěvek k zachovávání tradičních staveb a zároveň jejich novému využití splňujícímu požadavky dnešního standardu bydlení. Šedesát centimetrů silné zdivo stodoly z kamene a cihel s pouze mělkými základy a zároveň požadavek na zachování původního vzhledu stodoly společně s nutností splnit nároky na tepelnou izolaci (vnější izolace by zcela pozměnila charakter objektu, vnitřní izolace by byla i vzhledem k vzlínání vlkosti problematická) vedly ke konceptu domu v domě. Kamenná stavba stodoly chrání vnitřní dřevostavbu před deštěm, vnitřní dřevěný dům působí jako větrná a tepelná ochrana. Mezi starým a novým objektem je vytvořen nevytápěný vnitřnří meziprostor rozšiřující obytný prostor, který je využíván zejména v létě. Tento meziprostor, který, až na jížní fasádu, obklopuje celý dům, funguje jako druhý plášt’. Má pozitivní vliv na energetickou bilanci domu v zimě a zároveň působí jako tepelná ochrana v letních měsících. Dřevěný dům opakuje formálně typický tvar stodoly uvnitř. Schodiště z této formy vyčnívá jako zvlaštní prostorový objem. Nová dřevěná konstrukce převzala během stavby nosnou funkci starého krovu. Původní odstraněné trámy byly integrovány do projektu jako stupně pro schodiště. Velkorysé bezrámové prosklené otvory dřevostavby propojují vnitřek, vnějšek a meziprostor. Ten je v letních měsících využíván jak další obytný prostor. Dva průjezdové otvory stodoly na jih a na sever nabízejí poutavé prolnutí s okolní přírodou. Vznikl tak dům plný výhledů a průhledů.
Mapa