Aktuality

Představujeme poslední část nominovaných děl do 5. ročníku České ceny za architekturu

Rozhledna na Velké Deštné
#CCA2020 nominace/nomination #21
Na vrcholu Orlických hor stála od konce 19. století řada rozhleden, žádná však dlouho neodolala drsným klimatickým podmínkám. Déšť unášený větrem posloužil také jako inspirace atelieru architekti.in. Vzdušná, transparentní a otevřená Rozhledna na Velké Deštné nechává do interiéru věže vstoupit všechny živly a projevy počasí, díky čemuž se ani při výstupu na vyhlídkovou plošinu nepřeruší kontakt návštěvníků s okolní přírodou.//architekti.in’s design for the Velká Deštná Lookout Tower draws its inspiration from the rainy, windy climate that surrounds it, with various renderings of wind and rain inscribed in its design, down to the detail of of a raindrop-shaped bench. Featuring airy, transparent walls, the tower culminates in an open platform offering an exceptional panoramic view.
.
Sídlo firmy Lasvit
#CCA2020 nominace/nomination #22
Architektura areálu sídla Lasvit z dílny ateliéru ov architekti v Novém Boru zrcadlí silnou tradici sklářství, na kterou práce a design firmy navazuje. Návrh doplňuje původní domy z počátku 19. století dvěma novými stavbami, přičemž typický dvoupodlažní sklářský dům interpretuje současnou formou. Jde o druhé ze tří nominovaných děl autorů v letošním ročníku ČCA.//ov architekti’s design for Lasvit’s Nový Bor headquarters reflects the rich glassmaking tradition the company represents and promotes. Two traditional, early 19th-century buildings have been complemented with abstract black and white buildings. Made of white, translucent glass and black metal tiles that evoke the region’s traditional slate cladding respectively, they combine with the restored historic structures to create a harmonious and functional compound. It’s the second of three nominated works of the authors.
.
.
Stezka nad vinohrady
#CCA2020 nominace/nomination #23
Stezka nad vinohrady stojí v blízkosti obce Kobylí na Moravě. Architekti z ateliéru Keeo4design byli při její tvorbě vedeni snahou začlenit stavbu do krásné okolní vinařské krajiny co nejcitlivěji. Vznikla rozhledna ve tvaru nedokončeného kruhu, unikátní nejen svým architektonickým řešením ale také dobrou přístupností pro osoby s omezenou schopností pohybu.//Located near the village of Kobylí, Keeo4designs Walk Above the Vineyards unobtrusively overlooks the beautiful landscape that surrounds it. The circular shape of the ramp, constructed without stairs to maximise access, represents the circ
le of life and has been designed so that the way up is as important as the view from the top.
.
.
Tree House
#CCA2020 nominace/nomination #24
Po Útulně oceněné v #CCA2018 boduje letos Jan Tyrpekl s dalším projektem zprostředkovávajícím autentický prožitek v přírodě. Tree House u Hrusic byl proveden svépomocí z vlastních prostředků autora. Navštívit jej může kdokoli, třeba během některého z plánovaných workshopů, na kterém se z návštěvníků místa stanou jeho spolutvůrci.//After the success of Útulna in the #CCA2018, Jan Tyrpekl is back with another project offering an authentic experience of the natural landscape. Tree House in Hrusice was built with the architect’s own resources and in harmony with the surrounding trees. It’s open for anyone to visit, perhaps during one of the regular tree-planting workshops.
.
.
Vinařství Lahofer
#CCA2020 nominace/nomination #25
Vinařství Lahofer z dílny ateliéru Chybik + Kristof Architects & Urban Designers je do malebné jihomoravské krajiny poseté vinohrady zakomponováno s lehkostí, jakoby tam patřilo odjakživa. Konstrukční systém je založen na šířce rozestupu mezi řadami vinné révy a prolíná se celou budovou.Stavba v Dobšicích v blízkosti města Znojmo slouží jako výrobna, prostor pro návštěvníky i administrativní zázemí společnosti. Je třetím nominovaným dílem autorů v #CCA2020.//Designed by Chybik + Kristof Architects & Urban Designers, South Moravia’s Lahofer Winery nestles into the surrounding landscape, reflecting the sloping terrain with the interlinked tiers and offering stunning, panoramic views. The landscape also informed the building’s structural scheme, which is based on the distance between rows of grapevines. The project is the third nominated work of the authors in #CCA2020.
.
.
Vindyšova továrna, Ski&Bike centrum Radotín
#CCA2020 nominace/nomination #26
Transformace Vindyšovy továrny z roku 1910 v multifunkční prostor nazývaný nyní Vindyšova továrna, Ski&Bike centrum Radotín vznikla ve spolupráci studia Vllnna a studia Martina Duby.  Charakter továrny je zachován ve výrazné siluetě šedové střechy. Původní části budovy je znatelný ze strukturovaného soklu na fasádě.//Vllnna and Martin Duba Studio’s transformation of the Vindyš Factory, home of Ski&Bike Centre Radotín, embraces the tectonics of the original building, while creating space for the company’s diverse range of functions and activities. Inbuilt structures create distinct areas within an otherwise monolithic whole, offering contemporary design against the backdrop of the factory’s authentic structures.
#industrialarchitecture #architecturaldesign #contemporaryarchitecture #radotinarchitecture
.
.
Změna využití prostoru uhelny VŠCHT
#CCA2020 nominace/nomination #27
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze se rozhodla využít  prostor  bývalé uhelny z třicátých let dvacátého století v pražských Dejvicích pro své studenty  a úkol svěřila atelieru ov-architekti. Vznikla unikátní studovna kombinující původní industriální prvky interiéru se dřevem a kovovými prvky, která je také třetím dílem autorů nominovaným v #CCA2020.//A 1930s coal store finds new live in ov architekti’s design for Prague’s University of Chemistry and Technology. This former dumping ground for unwanted items has been transformed into multi-purpose auditorium that meets the needs of 21st century study and preserves the building’s original concrete structure. It is the third nominated work of the authors in the #CCA2020.
#academicarchitecture #praguearchitecture #repurposedbuilding #concretestructure
.
.
Seznam všech nominovaných staveb naleznete zde.