Aktuality

V Plzeňském kraji se o Českou cenu za architekturu 2017 uchází 3 nominovaná díla

Česká komora architektů v lednu 2017 vyhlásila 2. ročník České ceny za architekturu (ČCA). Architekti do ní přihlásili téměř 250 realizací. Sedmičlenná mezinárodní odborná porota (Marianne Loof – předsedkyně poroty, Matija Bevk, Eelco Hooftman, Jiří Oplatek, Doris Wälchli, Jakub Szczęsny a Ľubomír Závodný) do užšího výběru nominovala 42 děl, ze kterých na konci listopadu 2017 vzejde zhruba deset finalistů a držitel historicky druhé České ceny za architekturu. Nominační večer se konal 12. června 2017 v kulturní zóně Pragovka v pražských Vysočanech. V nominacích poroty je zastoupeno 9 regionů České republiky a hlavní město Praha. Plzeňský kraj v soutěži reprezentují 3 architektonická díla, z nichž dvě –  Řadové domy ve Zruči a administrativní budovu firmy Brusivo navrhlo studio Zábran – Nová Architekti. Třetím nominovaným projektem je rekreační objekt Ošelín od studia Modulora.

Zda některá z realizací nacházející se v Plzeňském kraji osloví porotce natolik, že se zařadí mezi finalisty, bude jasné 27. listopadu 2017 na slavnostním galavečeru v Místě pro nové umění – Jatka 78 v Praze. Na akci budou rovněž vyhlášeny výsledky Ceny za výjimečný  počinMimořádné ceny partnerů soutěžní přehlídky. Úkol to bude jistě nelehký, s řadou děl se však porota seznámí přímo v terénu na začátku září. Den po galavečeru se v Galerii Jaroslava Fragnera uskuteční vernisáž výstavy Česká cena za architekturu. Výstava bude v Praze k viděníaž do 10. ledna 2018, poté se přesune do brněnské Galerie architektury.

Řadové domy ve Zruči / Zábran-Nová architekti (foto: Petr Polák)

Řadové domy ve Zruči

Adresa: Zruč u Plzně

Autoři: Zábran – Nová Architekti / Ing. arch. Jiří Zábran, Ing. arch. Tereza Nová

Stavební parcela se nachází v obci Zruč u hlavní silnice. Na pozemku původně stál jeden větší rodinný dům. Autoři zde navrhli pět řadových domů tak, aby zahrady byly orientovány na jih a do silnice nepůsobila hmotně řada domů, ale pouze bok. Zároveň je tím dosaženo částečného hlukového odclonění dopravy ze silnice. Každá zahrada má samostatný přístup z jihu. Parkování je mimo dům na severu.

Hmoty domů jsou tvarovány tak, aby bylo dosaženo co největšího soukromí jednotlivých majitelů a zároveň dostatečného osvětlení jednotlivých prostorů a jejich propojení s venkovním prostředím. Střešní terasy se rozšiřují směrem do zahrady, pultové střechy jsou navrženy tak, aby eliminovaly stínění do atria vedlejšího domu. Tvary střech celé sestavě udávají rytmus.

V přízemí se nachází vstupní hala, velký obytný prostor, WC, komora a sklad, ten má vlastní vstup a může sloužit jako pracovna, nebo další pokoj. Součástí přízemí je krytá terasa. Sklad zahradních potřeb je řešen samostatně na konci zahrady. V podkroví jsou dva pokoje, ložnice a koupelna. Všechny tyto místnosti jsou prosklené do střešní terasy. Dále je zde chodba a komora. Přízemí řadových domů je omítnuté a opatřené tmavým šedým nátěrem. Patro je opláštěné impregnovanými svislými smrkovými prkny.

Administrativní budova firmy Brusivo / Zábran-Nová architekti (foto: Petr Polák)

Administrativní budova firmy Brusivo

Adresa: Rokycany

Autoři: Zábran – Nová Architekti / Ing. arch. Jiří Zábran, Ing. arch. Tereza Nová

Nová administrativní budova zakončuje výrobní halu ze severu. Jedná se o dvoupodlažní železobetonový prefabrikovaný skelet s monolitickými stropy. Pravidelný modul je 4×4 ve dvou lodích. Celý systém je uzavřen do betonového kvádru, který je narušen třemi otvory. První je pro odpočinkovou terasu k ředitelnám a zároveň řeší stínění ze západu. Druhý otvor je ve středu budovy a vytváří prostor pro zimní zahradu. Poslední otvor je na východní straně. Roste v něm velký strom. Pro hlavní severní fasádu je určující pravidelný rytmus oken. Jedná se vlastně o jedinečnou konstrukci fasády, která je řešena jako jedno velké okno. Skleněná fasáda je samonosná ve dřevěných rámech s trojskly. Otevíravá okna jsou celodřevěná, bezfalcová. Fasádu podtrhuje černý plech jako zábradlí a jako firemní logo. Hlavní konstrukce je z pohledového betonu, který se uplatňuje i v interiéru. Na svislé stěny byly použity desky ze stropního bednění, aby byla dosažena požadovaná jemná struktura dřeva. Prefabrikované schodiště je zvýrazněno oranžovým nátěrem. Dveře jsou plechové, opatřené barevným nátěrem v jisté logice. Vstupní dveře jsou černé, do kanceláří jsou různě barevné a do servisních prostor jsou šedé. Důraz při celkovém řešení byl kladen na dobrý pocit z pracoviště. Budova má sice klimatizaci, ale každá místnost má otevíravý díl na fasádě, dostatek denního světla a vlastní barevné řešení. Na pracovních deskách stolů se uplatňuje masivní dřevo.

Rekreační objekt Ošelín / MODULORA (foto: Martin Kocich)

Rekreační objekt Ošelín

Adresa: Ošelín

Autoři: Kancelář Modulora / Ing. arch.  Jan Alex Řezáč

Německý investor hledal na českém venkově zajímavý objekt s příběhem, kde by se mohl na stáří usadit. Spolu s architektem objevují v původně německé obci Ošelín hospodářskou usedlost čp. 19, která zůstala po 2. světové válce již neobydlena. Starý statek před více než sedmdesáti lety usnul a zůstal opuštěný, zastavil se zde čas. Respektujeme a zároveň chráníme hodnoty v území, vzrostlé staleté duby, stávající architekturu. I přesto, že jsou stávající budovy v dezolátním stavu, představují pro nás historickou hodnotu, která musí být zachována a tradiční způsobem rekonstruována. Hlavním úkolem celého projektu bylo zviditelnit napětí mezi starou a novou architekturou. Kontrast formy je jasný a čitelný. Nový objekt je vložen mezi stávající hmoty bývalé hospodářské usedlosti, stodolu a obytný dům a uzavírá pozemek z jižní strany od příjezdové komunikace. Přízemní horizontální hmota se saunou vytváří krytý vstup i vjezd a zároveň propojení s patrovou hmotou s apartmány. Dva identické apartmány nad sebou o velikosti 65 m2 jsou přístupné krytým venkovním schodištěm, exaktní kubická hmota kontrastuje s vesnickou zástavbou, kterou představuje archetyp – dům se sedlovou střechou. Používáme tradiční stavební materiály (dřevo, kámen), jejich textury i barevnost, ale současným, moderním způsobem. Snažíme se co nejvíce využít práci místních řemeslníků, materiály z místních zdrojů, a minimalizovat tak náklady na transport, energii. Novostavba objektu je první etapou výstavby, bude sloužit jako zázemí rodiny pro budoucí rekonstrukce stávajících objektů, domu s chlévem a stodoly.

Všechna nominovaná díla najdete zde.